Банкеръ Daily

Свят

Ренци готов с оставка, ако референдумът му не успее

Италианският премиер Матео Ренци предположи днес, че може и да не остане на своя пост, ако референдумът за конституционните реформи не успее.

Запитан в радио интервю какво би направил, ако на референдума на 4 декември надделее отрицателният вот, Ренци каза: "Ако трябва да остана с парламент, който прави това, което всички останали са правили преди мен, подобен изход не ми допада".

Проучвания на общественото мнение сочат, че 41-годишният премиер може да загуби референдум, при който, ако спечели вотът "да", ще бъде намалена ролята на Горната камара на Сената и ще бъдат орязани правомощията на регионалните правителства.

По-рано тази година премиерът на Италия заяви многократно, че ще подаде оставка в случай на поражение. В последно време обаче той отказа да потвърди тази своя закана, заявявайки, че дискусията за неговото собствено бъдеще ще отклони вниманието от същността на реформата.

Политическите коментатори спекулират, че ако Ренци се оттегли от поста си при евентуален отрицателен вот на 4 декември, след това той ще настоява за предсрочни избори през 2017-а година - или една година по-рано от предвиденото.

Трябва да се има предвид, че предстоящият референдум също така доведе до засилване на разделенията в самата управляваща Демократическа партия на италианския премиер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във