Банкеръ Daily

Свят

Религията вярва в мощта на технологиите

eRosary

С все по-интензивното навлизане на технологиите във всекидневния  живот, се множат и въпросите за нарастващото им влияние. Доста проучвания по темата показват неочаквано радушен прием, който оказват  на цифровите приложения членовете на  различни религиозни общности, информира "Файненшъл таймс". Приложенията позволявали  на потребителите им да се молят, да общуват с духовниците и да влизат в контакт със сродни души. 

Ватиканът например "стиска палци" предпочитаният  подарък за тази Коледа  да не е Apple Watch или Kindle, а устройството eRosary. Това е гривна с цена  99 брит. паунда, която се активира чрез натискане на кръста върху нея. Целта й е да проследи напредъка на вярващите чрез набор от молитви и достъпът до нея е чрез приложение, наречено Click to Pray ("Щракни  да се помолиш"). Към гривната вече е добавен и монитор за фитнес, следящ броя на крачките, местоположението и изгорените от собственика й калории. 

В светските западни общества технологиите и религията изглеждат в конфликт. Например, от 1993-а броят на британците, които застъпват позицията "вярваме по-скоро в науката и недостатъчно в чувствата и вярата", е намалял от 43 на 27 процента, сочи годишното проучване на социалните нагласи в Обединеното кралство.

Някои   религии обаче използват технологиите за връзка с общностите в опит да създадат връзки между вярващите и да поддържат ангажиментите им. Религиозното обучение, контактите, навиците и познанието се трансформират, защото социалните медии позволяват на миряните да се свързват с духовниците и с други религиозни лица.

През септември папа Франциск каза в обръщението си на проведената във Ватикана конференция  "За всеобщото добруване и дигиталната ера", че "по-добрият свят е възможен благодарение на напредъка на технологиите, ако той е придружен с нравственост, вдъхновена от виждането за всеобщото добро". Хю Дейвис, който изучава историята на технологиите в Кралския технологичен институт в Мелбърн, твърди, че организираната религия отдавна е "прегърнала" технологията. Чрез проповедите и религиозното обучение религията е използвала медийните технологии, наемала е най-добрите скулптори, архитекти, художници и музиканти да изнасят спектакли, които да увличат масите.

Католическата евангелистка група Fundacion Ramon Pane пусна през миналата година Follow JC Go! ("Следвай Исус Христос") по аналогия с мобилната игра Pokemon Go ("Покемоните"). В религиозната версия играчите "хващат" светци и библейски личности с цел да попълнят "евангелски отбор". Социалната медия позволява на миряните да се свързват с духовниците и с други религиозни субекти.

Другите вероизповедания  също проявяват  кураж  да разработват дигитални проекти. "Ислямът и другите религии като цяло не трябва да се противопоставят на технологиите...а трябва да ги използват като възможност да адаптират религиозните си ценности", казва Ахмед Фаирис - основател и главен изпълнителен директор на Recite Lab - базирана в Куала Лумпур група, чиито приложения помагат на мюсюлманите да рецитират Корана. Той смята, че развитието на дигиталната сфера може да изчисти някои недоразумения, приписвани на религиозните традиции.

Религиите с намаляващ брой последователи и малки общности пък се обръщат към приложенията за създаване на връзки и запознанства в опит да съхранят древните традиции. През 2016-а индийският модел и актьор Вираф пател пусна Aapro - приложение за социални контакти за последователите на Зороастризма - една от най-древните религии в света, възникнала в Персия.

Религиозните уебсайтове за запознанства са широко разпространени сред много вярвания.

Например Muzmatch - пуснато във Великобритания приложение за свързване на араби и мюсюлмани, има над 1.5 млн. потребители в 210 държави и е получило 7 млн. щ. долара финансиране от щатския хеджингов фонд Luxor Capital  и от фирмата от Силициевата долина - Y Combinator. Според авторите му приложението е помогнало на над 1 млн. индивиди  да намерят любовта в Азия, Европа и САЩ.

Израелската адвокатка Ротем Бен Давид твърди, че се е запознала със съпруга си в JSwipe, докато е следвала в университета "Темпъл" във Филаделфия. Създадено през 2014-а и насочено към еврейската общност, приложението вече има над 1 млн. потребители и е собственост на регистрираната в Берлин компания за запознанства Spark Networks, в чийто портфейл има и други приложения, като например Christian Mingle. Госпожа Бен Давид първоначално свалила приложението JSwipe, за да си намери компания за посрещане на празници и без него изобщо е нямало как  да научи за съществуването на бъдещия си съпруг, защото двамата били от различни кръгове. А за нея било важно той също да е евреин, както я били учили в детството. 

В някои части на Европа и в Северна Америка се ползва приложението Kosher GPS, което помага на потребителите си да намерят ресторанти, предлагащи типичната еврейска храна, местни бани за юдейски ритуални измивания, както и сделки, и промоции, предлагани в съответния район.

Тибетските будисти използват повече от 1500 години специални молитвени цилиндри. Мобилното приложение Buddhify предлага модерен вариант на молещите се чрез насочена към потребителите медитация на смартфона. Тя се състои от над 80 писмени и гласови поучения, всяко от които - с продължителност от четири до 30 минути.

Напредъкът на религиозните технологии не минава и без провали. Например няколко седмици след пускането на устройството eRosary през октомври, е бил открит теч на данни от рода на  имейл адреси, телефонни номера и телесни мерки. От Ватикана твърдят, че проблемите са решени.

Цифровите технологии могат да се използват и за ограничаване на религиозните свободи. В северозападната китайска провинция Синджан, където живее етническото малцинство на мюсюлманите уйгури, властите са инсталирали цял набор от устройства за наблюдение, включително камери за лицево разпознаване е за проследяване на смартфони. Групи за защита на човешките права твърдят, че технологиите са предназначени за потискане на уйгурите, като близо 1.5 млн. от тях са задържани в специални лагери в региона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във