Банкеръ Daily

Свят

Рекордно много заразени с COVID-19 в Германия

В Германия стигнаха до рекорден брой нови случаи на заразени с коронавирус - 50 196. На фона на поредното нарастване на положителните проби и натиска върху болниците, редица страни в Европа отново затягат мерките.

Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус в Германия вече е 4,894 милиона, а този на смъртните случаи е нараснал за последното денонощие с 235 до 97 198, според данните на института "Роберт Кох".

Институтът отчете и покачване на седемдневната заболеваемост, като броят на заразените на 100 000 души през последната седмица се повиши към четвъртък до 249 от 232 в сряда.

Пандемията се връща, обобщиха федералните власти в Берлин, а регионалните обявиха, че от понеделник се забранява на неваксинираните да посещават заведения на закрито, спортни зали и фризьорски салони.

Над 67% от германците са ваксинирани.

Трите германски партии, които водят преговори за формиране на коалиционно правителство до началото на декември, се споразумяха да не удължават общонационалното извънредно положение, въпреки четвъртата коронавирусна вълна. Вместо това те представиха проект на закон в началото на седмицата, който ще измени съществуващото законодателство, за да позволи мерките,  като задължителното носене на предпазни маски и социалното дистанциране на обществени места, да продължат да се прилагат до следващия март. Проектозаконът трябва да бъде представен в Бундестага (долната камара на парламента) в днес и гласуван на специална сесия седмица по-късно.

В Австрия предложението на здравния министър за регионални ограничения за неимунизираните беше отхвърлено от ръководителите на провинциите Горна Австрия и Залцбург.

Нова вълна на пандемията има и във Франция, където броят на заразените нараства от средата на октомври. 

Италия планира да предложи от декември бустерна доза на хората от 40 до 60 години.

В Израел съветът, който консултира правителството в пандемията, подкрепи ваксинацията с препарата на "Пфайзер" за деца между 5 и 11 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във