Банкеръ Daily

Свят

Рекордно малко болнични в Германия въпреки пандемията

Йенс Шпан

Въпреки пандемията от новия коронавирус броят на германците в отпуск по болест е бил рекордно нисък през първото тримесечие на тази година, съобщи застрахователят "Техникер Кранкенкасе" (ТК), цитиран от ДПА.

Общото времетраене на ползваните отпуски по болест в този период сред застрахованите в ТК около 5,4 милиона работещи е било най-ниското през първото тримесечие за последните 13 години. В първите три месеца на тази година делът на отсъствията по болест е бил 3,8 процента от общото работно време. През първото тримесечие на 2020 г. този показател е бил 5,1 процента, през 2019 г. - 4,8 процента, а през 2018 г. - 5,2 процента.

"Броят на дните в болничен отпуск е намалял при почти всички диагнози, особено простудните заболявания", каза ръководителят на ТК Йенс Баас.

"Оказва се, че спазването на дистанция и на хигиенните правила, както и ограничената възможност за контакти, осуетяват разпространението и на други инфекциозни заболявания", добави той.

Ковид-19 се посочва съвсем рядко като причина за ползване на отпуск по болест. От общо 1,08 милион души, които са отсъствали поради заболяване през първото тримесечие на годината, едва 9381 са дали като причина Ковид-19.

Германия ще направи ковид ваксината на "Джонсън и Джонсън" достъпна за всички пълнолетни граждани, обяви днес министърът на здравеопазването Йенс Шпан и добави, че те ще могат да се имунизират по съвет на лекар.

Миналия месец европейският лекарствен регулатор одобри ваксината на "Джонсън и Джонсън", след като проучи редки случаи на поява на кръвни съсиреци в САЩ при пълнолетни пациенти, на които е бил инжектиран този препарат.Въпреки това Европейската агенция по лекарствата остави на държавите членки да решават как да използват ваксината на "Джонсън и Джонсън".

Решението на Германия да предлага еднодозовата ваксина на "Джонсън и Джонсън" до голяма степен е резултат от отмяната на ограниченията за прилагане на ваксината на "АстраЗенека", станала миналата седмица. Препаратът на "АстраЗенека" беше отделен за хора над 60-годишна възраст, след сходни съобщения за много редки случаи на поява на тромби, понякога с фатален край, дори и при по-млади хора, като жените бяха много по-силно засегнати.

Решението на "Джонсън и Джонсън" е отражение на напредъка на Германия във ваксинирането на най-възрастните хора, каза министър Шпан. Той изтъкна, че очаква всички на възраст от 60 години и нагоре, които желаят да се ваксинират, да могат да го направят до края на май или в началото на юни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във