Банкеръ Daily

Свят

Рекордни нови случаи на ковид в Германия - 37 000

Рекорден брой нови случаи на коронавирус бяха регистрирани в Германия второ поредно денонощие в Германия - над 37 хиляди, предаде ТАСС.

Досегашната пикова стойност от близо 34 хиляди новозаразени бе отчетена едва вчера. Предишният рекорд обаче бе поставен преди повече от половин година.

Институтът по вирусология "Роберт Кох", който е под шапката на германското министерство на здравеопазването, съобщи днес за 37 120 потвърдени заразени за изминалите 24 часа, срещу 33 949 през предходното денонощие.

От началото на пандемията в Германия, с население от 83 милиона души, са потвърдени близо 4,7 милиона заразени.

Смъртните случаи, свързани с коронавируса, в страната за изминалите 24 часа са 154, при 165 през предходното денонощие. Над 96 хиляди заразени са починали в Германия от началото на пандемията.

Епидемичната обстановка в страната се влошава. Седмичният индекс на разпространение на инфекцията (новозаразените на 100 хиляди жители за седемдневен период) е 169,2. За сравнение, преди седмица той бе 130,2.

При това в източни провинции като Саксония и Тюрингия този показател е около два пъти по-висок.

В сряда германският министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви, че страната се сблъсква с четвърта коронавирусна вълна, която нарече "пандемия на неваксинираните", отбелязва ТАСС. Шпан се оплака от бавните темпове на реваксинацията (поставянето на бустерни дози ваксина) срещу ковид.

Около две трети от населението на Германия е напълно ваксинирано срещу инфекциозното заболяване, причинявано от новия коронавирус.

Само 2 милиона души обаче са получили бустерна доза ваксина, каза в сряда Шпан. Около 16,2 милиона човека, навършили 12 години, пък изобщо не са ваксинирани.

Федералният и провинциалните здравни министри в Германия са се събрали от вчера на двудневна среща в Линдау, на която може да бъде взето решение за затягане на ограничителните мерки, отбелязва Франс прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във