Банкеръ Daily

Свят

Рекордна цена на газа в Европа – над 840 щ.д. за 1000 куб. м

Цената на природния газ в Европа в търговската сесия на 15 септември прескочи и 840 щ.долара за 1000 куб. метра. Това показват данните от борсата ICE.

Така стойността на октомврийския фючърс в хъба TTF в Нидерландия в сряда достигна 842.5 щ.д. за 1000 куб. метра, или 68.995 евро за МВтчас.

Голяма част от експертите допускат, че цената на газа на Стария континент може да достигне и 1000 щ.д. за 1000 куб. м. при определени условия.

Стойността на суровината ще зависи от ситуацията на пазара на природен газ в Азия, метеорологичното време в Европа и сроковете за пускане на "Северен поток - 2".

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров не се съмнява, че нападките към проекта "Северен поток - 2" ще продължат. Това е казал той пред журналисти днес. Лавров е отбелязал, че от страна на Русия всички работи по строителството на газопровода са завършени. "Сега върви процес на получаване на необходимите разрешения от немския регулатор. Процесът не е лесен, като в началото на 2022 година се очаква получаването на разрешенията", е уточнил той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във