Банкеръ Daily

Свят

Рекорден данък наследство за семейството на починалия президент на Samsung 

Наследниците на починалия президент на "Самсунг" (Samsung) Ли Кун-хи ще трябва да заплатят над 12 трлн. вона (10.7 млрд. долара) като данък наследство. Това е най-голямото подобно плащане в историята на страната. За това са съобщили представители на семейство Ли.

Но те са премълчали по какъв начин ще бъдат разделени унаследените акции, което е ключов момент в изменението на формата на собственост в най-големия южнокорейски конгломерат.

Наследниците също така съобщиха, че ще дарят 1 трлн. вона (900 млн. долара) и около 23 хил. произведения на изкуството, които се оценяват на около 2 трлн. вона (1.8 млрд. долара), за подпомагане на борбата с вирусните инфекции и изследванията  в областта на редки детски болести.

Наследници на Ли Кун-хи са неговата вдовица Хон Ха Ри, синът му Ли Гон Хи и двете дъщери - Ли Бу Чжин и Ли Со Хен. Най-богатият човек в Република Корея почина през октомври миналата година, оставяйки активи и недвижими имоти, чиято стойност надхвърля 25 трлн. вона (22.5 млрд. долара).

Семейството на Ли Кун-хи обявиха и намерението си да платят данък наследство на части: една шеста ще бъде изплатена до края на април, а останалите пари - в течение на следващите пет години.

 

"Самсунг Груп"

е група от компании, един от най-големите чеболи, основана през 1938 година. Чеболи е типична южнокорейска форма на финансово-промишлена група. Тя е конгломерат, представляващ група от формално самостоятелни фирми, принадлежащи на определени семейства и под единен административен и финансов контрол. Чеболите възникват в Южна Корея в края на Корейската война (1950-1953 г.) и съществуват до днес.

На световния пазар "Самсунг Груп" е известна като производител на високотехнологични компоненти, телекомуникационно оборудване, битова техника, аудио- и видеоустройства. Главният офис на компанията е разположен в столицата Сеул.

Думата "Самсунг“  в корейския език означава "три звезди“. Възможна е връзката на такова название с тримата синове на основателя на "Самсунг" - Ли Бюиг Чул, най-младият от  които - Ли Гон Хи (понякога името му се пише Ли Кун Хи) оглавява компанията през 1987 г. в нарушение на всички източни традиции в наследяването,  съгласно които старшият син наследява по-голямата част от семейната собственост.

Мисия на компанията:


"Ние използваме човешките и технологични ресурси на компанията за създаване на стоки и услуги с превъзходно качество, осъществявайки с това своя принос в подобряване на глобалното състояние на обществото."


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във