Банкеръ Daily

Свят

Рекорден брой починали и заразени от Ковид в Турция

Сн. Ройтерс

Жертвите на коронавируса в Турция през последното денонощие са 290 - рекорден брой, надхвърлил пиковите нива на пандемията от предишните вълни. Това съобщи снощи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа.

Общо 23 496 нови случая на заразени са установени на 1 септември при извършени 302 869 теста, информира още министърът. Излекувани са 15 164 пациенти.

Коджа посочи в Туитър, че ако ситуацията се запази без промяна, през следващите две седмици ще има още четири хиляди жертви и още 335 хиляди заразени.

"Много хора отлагат да се ваксинират, а други се ваксинират само с една доза и поради тези причини всички ние сме принудени да заплащаме такава висока цена", заяви министърът.

Силно се увеличават новите случаи на деца на възраст между 5 и 17 години, заразени с КОВИД-19 в Турция, заяви турският професор Зафер Куругьол, цитиран от в. "Хюриет дейли нюз".

Педиатърът от Егейския университет (в град Измир) посочи, че инфекциите при децата в момента са по-често срещани, отколкото при хора над 60-годишна възраст. Същевременно честотата на заболеваемост при децата е същата като при хората под 60-годишна възраст.

Увеличава се броят на децата, които имат нужда от интензивни грижи, и повечето от тях нямат придружаващи хронични заболявания, посочи Куругьол, като уточни, че интензивните отделения в педиатриите са пълни.

Той каза, че повечето деца имат висока температура и респираторни проблеми.

Куругьол отбеляза, че се очаква още по-голямо увеличение на броя на децата, заразени с КОВИД-19, заради разпространението на варианта Делта на коронавируса и предстоящото начало на новата учебна година и препоръча децата в Турция на възраст над 12 години незабавно да бъдат ваксинирани.

Делта вариантът е установен при 90 процента от пациентите (деца и възрастни), каза педиатърът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във