Банкеръ Daily

Свят

Рекорден брой новозаразени с Ковид в света

Повече от 614 хиляди са новите регистрирани за ден случаи в света, а това е най-високият брой на дневна база от януари. Данните са на Световната здравна организация.

Най-много заразени има в Европа - 44% от случаите, следвана от Северна и Южна Америка.

В глобален мащаб носителите на заразата са над 125 милиона души. Жертвите на вируса надхвърлят 2 милиона и 700 хиляди.

На локално ниво - рекорден брой случаи има в Полша - според местните власти страната е в "най-трудния момент от началото на пандемията".

Чехия удължи извънредното положение до 11 април, а германските власти приканиха гражданите си да не пътуват до Франция, Австрия и Дания.

Световната здравна организация обяви вчера, че има спешна нужда от 10 милиона дози ковид ваксина, с които да помогне на 20 нуждаещи се държави и призова международната общност да дари флаконите, предаде Франс прес.

Международната система КОВАКС, която СЗО ръководи заедно с партньори, се нуждае от 10 милиона дози, за да могат тези 20 държави да започнат имунизация на здравните работници и възрастни хора през следващите седмици, каза генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус на пресконференция, цитирана от БТА.

Има много държави, които могат да си позволят да дадат дози без да нарушат осезаемо имунизационните си планове, заяви генералният директор.

Той предупреди, че 10 милиона дози не са много и далеч не са достатъчно, но са едно начало. Ще ни трябват допълнително стотици милиони дози през следващия месец, каза Тедрос.

В началото на годината той даде началото на инициатива за ваксиниране на здравни работници и възрастни хора, което да се проведе навсякъде през първите 100 дни на 2021 г.

До момента 177 държави и територии са успели да започнат ваксинация, според ръководителя на СЗО, благодарение на КОВАКС, която разпредели над 32 милиона дози ваксина в 61 държави.
До 100-ния ден на 2021 г. остават само 15 дни, а 36 държави все още чакат ваксини, за да започнат имунизиране на здравните работници и възрастните хора, каза Тедрос.

От тези 36 държави, 16 се очаква да получат първи дози през следващите 15 дни. Но други 20 "чакат" ваксини.

КОВАКС е готова да ги достави, но не можем да доставим ваксини, които нямаме, изтъкна Тедрос.

Както знаете, двустранни споразумения, забрани за износ, ваксинационен национализъм и ваксинационна дипломация предизвикаха изкривявания на пазара, с явно неравенство между търсене и предлагане, каза още Тедрос.

КОВАКС има за цел да достави тази година дози ваксина на 20 процента от населението на близо 200 държави и територии и включва механизъм за финансиране в помощ на 92 държави в неравностойно положение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във