Банкеръ Daily

Свят

Рекорден брой граждани от ЕС работят във Великобритания въпреки прогнозите

Рекорден брой граждани от ЕС работят във Великобритания въпреки прогнозите, че мнозина ще бъдат разубедени от Брексит, съобщава БНР. Румънците и българите са с най-голям принос за това.

През миналата година броят на работещите европейски граждани на Острова се е увеличил с около 88 хил., и то най-вече заради пристигането на повече хора от Източна Европа. А румънците и българите са в основата на този прилив на работна ръка.

Според наличните данни около 423 хил. румънци и българи работят официално във Великобритания. Броят на работещите в Обединеното кралство европейци спадна чувствително веднага след референдума за Брексит през юни 2016 г. , но тази тенденция не се запази дълго, коментира "Таймс".

Вестникът цитира професора по икономика от Кралския колеж в Лондон Джонатан Портъс, че въпреки че миграцията от ЕС бележи известен спад след референдума, няма признаци за масово напускане на европейски граждани, а британският пазар на труда продължава да е в добро състояние въпреки икономическата стагнация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във