Банкеръ Daily

Свят

Рекорден брой деца са загинали при военни конфликти през 2018 г.

Рекорден брой от над 12 000 деца са били убити или ранени във въоръжени конфликти през 2018 г. Това показва годишния доклад за Съвета за сигурност за децата и въоръжените конфликти на ООН.

Най-много деца са загинали в Афганистан, Палестина, Сирия и Йемен. Според глобалната организация избиването, раняването, набирането и използването на младежи за войници, сексуално насилие, отвличания и атаки срещу училища и болници са сред над 24 000 тежки престъпления. 

Генералният секретар на организацията Антониу Гутериш заяви, че престъпленията, извършени от въоръжени групи остават на постоянно ниво, но има тревожно увеличение на броя на престъпленията от правителства и международни сили. 

Повечето деца умират от причини, които са резултат от военните конфликти, отколкото от самите конфликти. Сред тях са глада, недохранването, предотвратими заболявания и липса на основни услуги като санитария, водоснабдяване и медицинска грижа.Някои деца са отвличани от екстремистки групи и са подложени на тормоз от силите за сигурност след тяхното освобождаване. Други са индиректна жертва в боевете – например от недохранване и болести, тъй като достъпът до храна, вода и хигиенни съоръжения е или напълно невъзможен, или ограничен. Около 27 милиона деца в конфликтни зони са напуснали училище насилствено.

Черният списък на ООН за държави, извършили тежки престъпления, остава непроменен, което разгневи няколко правозащитни организации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във