Банкеръ Daily

Реки и столици

Река Хан е "екологичното бижу" на южнокорейската столица Сеул

Поглед към река Хан и моста Jamsil Bridge

На днешния ден през 1394 г. Сеул (Seoul) става столица на Корейската държава.

Днес пък е столица на Южна Корея и е най-големият град и икономическият, политически и културен център на страната. Сеулският национален столичен район с население от почти 24.5 млн. души е вторият най-голям метрополен регион в света и обхваща столичния град, агломерацията Инчхън и почти цялата провинция Кьонги-до. Почти 50% от населението на Южна Корея живее в столичната метрополия, от които 1/4 са в самия Сеул.

Районът на Сеул е населен от повече от две хиляди години, а самият град е създаден през 18 г. пр.н.е. като столица на Пекче, една от трите корейски държави. Той запазва статуса си на столица по времето на династията Чосон и в периода на Корейската империя. Сеул е дом на голям брой паметници на културата, а четири от тях са включени в Списъка на Юнеско за световно културно и природно наследство - Чонмьо - храмът в чест на кралете от династията Чосон (1392-1910 г.), дворецът Чхандоккун, Кралските гробници на династията Чосон  и крепостта Хвасон.

Сеул е разделен от широката близо километър река Хан-ган (514 км). В средата на северната част на града се намира планината Нам-сан (262 м).

Река Хан или Ханган е една от главните реки за Южна Корея и четвъртата най-дълга река на Корейския полуостров след Амнок, Туман и Нактонган. Хан извира от Източнокорейските планини като две малки реки и се събират близо до столицата Сеул.

Ханган и околните й пространства са играели важна роля за корейската история. По време на Трите цартва е имало усилена борба за устието ѝ като търговски път с Китай. Днес реката не се използва за такива цели, защото устието се намира на границите на Северна и Южна Корея, забранено за преминаване на цивилни граждани.

Реката е източник на вода за повече от 12 милиона корейски граждани. През юли 2000 г. военните на САЩ признават, че са изхвърляли токсични отпадъци, което причинява протести.

В момента, ниските части на реката са място за развлечение - оборудвани с пешеходни пътеки, велосипедни алеи, обществени паркове и ресторанти, особено в столицата. Проучванията сред граждани и експерти нареждат реката под номер две за най-живописно място в Сеул след Намсан.

Хан се оформя от сливането на реките Намхан (Южен Хан), която извира от Дедок и Букнан (Северен Хан), която извира от Къмгансан в Северна Корея. Реката преминава през Сеул, слива се с река Имджин и се влива в Жълто море. Устието на реката е на Корейската демилитаризирана зона, която разделя полуострова политически.

Въпреки, че не е дълга река, Долен Хан е доста широк. В столицата дължината й достига 1 километър.

Днес по-голямата част от реката принадлежи на Република Корея. През първите десетилетия от съществуването на Южна Корея, реката става нарицателно за замърсяване, процъфтяващата индустрия и обеднялото население го използва като удобен преливник за промишлени и градски отпадъци. Правителството спонсорира нейното пречистване и я превръща в "екологично бижу" на столицата.

През 2009 г. е обявен проект за прокопаването на канал свързващ река Хан и Жълто море в Инчон. Този 11-километровия канал е завършен през 2011 г. и свързва Хан близо до Гимпо в Сеул с Инчон. През канала могат да преминават, както и големи контейнери, така и пътнически плавателни съдове.

Южнокорейската столица е сред най-важните финансови и търговски центрове в световен мащаб. Тук са представителствата на повече южнокорейски компании, както и почти всички централни офиси на международни фирми. Сред най-важните южнокорейски компании със седалища в Сеул са Samsung, LG, Hyundai, Kia и SK Group. В Сеул се намира Корейската стокова борса.

Сеул се намира в северозападната част на Южна Корея на 56 км от границата със Северна Корея. Градът споделя сходни географски координати с Атина и Лисабон.

Сред основните проблеми пред които е изправена местната управа са замърсяването на въздуха и шума от трафика. С гъстота на населението от 17 288 души на кв. км Сеул е един от най-гъсто населените градове в света.

Южнокорейската столица се обслужва от две международни летища. "Гимпхо", първоначално е прилежало към град Гимпхо, но през 1963-а е включено към Сеул, и е единственото от края на Корейската война до 2001 г., което обслужва международни полети до Сеул. Март 2001-а е открито международното летище "Инчхън" на остров Йончон в Инчхън. След това поетатпно всички международни полети са прехвърлени от "Гимпхо" в "Инчхън". Към този момент "Гимпхо" обслужва основно вътрешни полети и няколко международни линии до Ханеда в Токио, международното летище Кансай в Осака и летище "Хунцяо" в Шанхай.

Същевременно международното летище "Инчхън", заедно с това в Хонконг, се е превърнално в основен транспортен център в Източна Азия.

"Инчхън" и "Гимпхо" са свързани със Сеул чрез магистрали, а до "Инчхън" върви специална железница, която свързва района на летището със столичния град. До "Инчхън" (№5 и №9) и "Гимпхо" (№1) стигат три от метро линиите, а също така от и до двете летища има редовно движещи се маршрутни таксита.

Сеул е домакин на XXIV Летни олимпийски игри (17 септември 1988 - 2 октомври 1988) и е един от градове, в които се провежда XVII Световно първенство по футбол (31 май 2002 – 30 юни 2002).

Facebook logo
Бъдете с нас и във