Банкеръ Daily

Реки и столици

Река Амстел дава името си на една столица и на една бира

Река Амстел е неразделна част от живота на Амстердам

На днешния ден през 1275 г. е основан град Амстердам. Най-старото му споменаване е в документ, в който граф Флорис V освобождава жителите от пътни такси.

Амстердам (Amsterdam) е най-големият град в Нидерландия. Разположен е в западната част на страната, в провинция Северна Холандия. В града живеят около 857 713 души.

Днешното име на града идва от Амстелердам (Amstellerdam), което означава "бент на Амстел" - реката, преминаваща през целия град. Възникнал като малко рибарско селце в края на XIII век, в резултат на развитието на търговията през Нидерландския златен век (1584-1702 г.), когато тогавашната Република на Седемте обединени Ниски земи изживява възход в областта на науката, изкуствата и търговията. Тези времена са известни и като Холандското чудо.  

Тогава Амстердам се превръща в едно от най-големите пристанища в света. По това време градът е водещ център в областта на финансите и търговията и обработката на диаманти. През XIX и XX век градът се разраства и се образуват множество нови квартали и предградия.

Амстердам е финансовата и културна столица на Нидерландия. В града са разположени централните офиси на множество нидерландски институции и на седем от 500-те най-големи компании в света, сред които Philips и ING. Амстердамската фондова борса, най-старата в света, е разположена в центъра на града.

Забележителностите на Амстердам, сред които историческите канали, Държавният музей, Музеят на Ван Гог, Ермитажът, къщата на Ане Франк, кварталът на червените фенери и "кофишоповете", привличат над 4.63 млн. чуждестранни посетители всяка година. Амстердам е един от най-популярните туристически центрове в Европа. Две трети от хотелите са разположени в центъра на града. На четири- и петзвездните хотели се падат около половината от всички спални места. Повечето туристи са от други европейски страни. Сред гостите от други държави най-много са американците.

Амстердам е разположен на устието на реката Амстел в залива Ай. Амстердамското пристанище пък е свързано чрез Нордзееканал със Северно море.

Река Амстел преминава през целия Амстердам и се влива в залива Ей. Чисто технически от 1936 г. частта, която свързва реката със залива не съществува, защото е засипана с пръст. Въпреки това реката продължава да се излива в Ей чрез подземни тръби.

Амстел (Amstel) е малка река в Северна Нидерландия. Столицата Амстердам, през която минава, е кръстена на реката. Реката е дълга едва 31 км и е изцяло канализирана. На река Амстел са разположени девет моста (брюг). Произходът на името е от старохоландското Aeme stelle, което означава земя изобилстваща от вода. Районът около Амстел се нарича Амстелланд.

Световноизвестната марка бира "Амстел", която се произвежда от междунаодната пивоварна компания "Хайнекен", също е кръстена на реката. Амстел е създадена през 1870 г. в Амстердам от Де Пестер и Я. Х. ван Марвийк-Коой.

Нейното производство в България започва през 2001 г., като се запазват същата, автентична бирена рецепта, съставки и контрол на качеството, които са направили Amstel такава успешна марка в повече от 120 държави по целия свят.

Бирената фабрика е построена в близост до река Амстел, чиито води се използват за охлаждане на бирата. Червеният и белият цвят са неотменна част от наследството на Amstel. Официалната версия гласи, че червеното е предпочетено поради това, че е традиционният цвят на Амстердам.

"Хайнекен" (Heineken NV), чиято централа е в Амстердам, е трета по големина в света след Anheuser-Busch InBev и SABMiller. Компанията е основана през 1864 г. от холандския предприемач Герард Адриан Хейнекен, и днес притежава над 125 пивоварни в повече от 70 страни по света. В България "Хайнекен" е собственик на пивоварната "Загорка" АД в Стара Загора, която произвежда марките "Ариана", "Загорка" и "Столично".

Амстердам се намира в зоната на умерения пояс, с голямо влияние на морето върху климата на града. В града преобладават северозападни ветрове, често има шквалове - силен порив на вятъра, опасен е за плавателните съдове и летателните апарати с внезапността си. Поривът е краткотраен, като скоростта на вятъра при шквал може да превиши 20-30 метра/секунда. Свърза се с порои, бури и снеговалеж. През зимата температурата рядко пада под 0 °C, поледици се появяват при придвижването на студени въздушни маси от Скандинавия и Източна Европа. Лятото в града е топло, но не горещо. Средната годишна стойност на валежите е 760 мм, като по-голямата част от тях са в периода от октомври до март.

Схипхол (на английски: Amsterdam Airport Schiphol, на нидерландски: Luchthaven Schiphol), е най-голямото гражданско летище в Нидерландия. Намира се на 9 км югозападно от Амстердам. Любопитното е, че то е с надморска височина - минус три метра. Схипхол е основно европейско летище и е сред най-големите в света по превозени товари и международен пътнически превоз. Собственик на летището и негов оператор е Schiphol Group.

Амстердам е един от градовете, в които много разпространено е използването на велосипеди. Популярността им се дължи на удобството на придвижване, относително неголямата територия на Амстердам, големия брой специални пътеки, равната местност и относителните неудобства при използването на автомобил.

Facebook logo
Бъдете с нас и във