Банкеръ Daily

Свят

Рейтингът на Турция затъва в "боклука"

"Мудис инвестърс сървис" понижи кредитната оценка на Турция до "В2" с орицателна перспектива - пет степени под инвестиционния рейтинг - приравнявайки я с Египет, Ямайка и Руанда. Оценката е в диапазона на спекулативната (junk) скала на рейтинговата агенция, която предполага висок кредитен риск. Мотивите на "Мудис" да присъди най-ниския рейтинг, който е давала на държава, са вероятна криза на турския платежен баланс и по-нататъшно бързо влошаване на фискалните параметри на страната. Тази оценка в момента е едно ниво под рейтинга на "Стандард енд Пуърс" и две степени под тази на "Фитч рейтингс". Турция имаше инвестиционна кредитна оценка от две от най-големите три рейтингови агенции до юли 2016 когато бе направен опит за преврат срещу президента Реджеп Ердоган. Предишното понижение на "Мудис" е отпреди малко повече от година.  

Позициите на Турция сред инвеститорите започнаха да се влошават след като Ердоган постави растежа над всичко. Зависимостта от кредитни стимули направи икономиката на страната (в размер на грубо 750 млрд. щ. долара) твърде уязвима, повиши инфлацията и дестабилизира валутата. 

Кредитните застраховки (CDS) на турските книжа, дългът в национална валута и турската лира са с най-слаби финансови резултати сред активите на развиващите се пазари през третото тримесечие. Анкара харчи валутните си резерви по-бързо от другите големи развиващи се стопанства през тази година заради интервенциите в подкрепа на лирата, която пропадна до най-ниските котировки в историята си. 

Турските деноминирани в щатски долари правителствени облигации са имали 0.5% доходност от края на декември 2019-а насам срещу средно 2.4% за държавния дълг на другите развиващи се държави, сочат индексите на "Блумбърг Барклис".   

Въпреки това турските власти не показват никакво желание да се откажат от неортодоксалната си политика, която гони чуждестранните капитали от страната. Ердоган пък обяви, че Турция е под "икономическа атака" след като друг член на голямата тройка рейтингови агенции - "Фитч" - ревизира на негативна перспективата на страната. А по повод на преоценката на "Мудис" от 11 септември турският президент коментира през уикенда в Истанбул, че турската икономика е в подем и изобщо не се свива в момента, но "те отново понижават рейтинга ни". И допълни: "Правете каквото искате, вашите оценки не са важни". 

Сред мотивите на "Мудис" е и тревожно ниското равнище на турските валутни резерви, растящата доларизация и ерозията на фискалните буфери - навремето източник на сила. Рейтинговата агенция предупреждава също, че връщането на Турция към растеж след тазгодишния пандемичен шок няма да е достатъчно, за да "компенсира натиска на възходящата траектория на първичните дефицити от около 2% и на растящото лихвено бреме".

В анализа на "Мудис" има и конкретни тревожни находки.

Правителственият дълг се очаква да нарасне от 32.5% от БВП през 2019-а на 42.9% през 2020-а и да надхвърли 46% от БВП през следващите години. 

Валутните резерви без златото са паднали с над 40% - до 44.9 млрд. щ. долара към началото на септември. И ако се изключи количеството на изискваните по закон резерви за националната валута и за валутните задължения, нетните резерви "в момента са близки до нула". 

Растящият геополитически риск "може да е катализатор на други кризи от всякакъв вид".

Макар че съобщенията за открития газ могат да облекчат в известна степен баланса на текущата сметка на страната, тези находища, според "Мудис", няма да влязат в експроатация достатъчно бързо, за да редуцират заплахите за външните сметки.   

Заключението на "Мудис": "Въпреки растящите рискове за кредитния порфил на Турция, институциите на страната изглежда не желаят или не са способни да се справят ефективно с тези предизвикателства". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във