Банкеръ Daily

Свят

Рейтингът на Тръмп расте тъкмо навреме за преизбирането му

Рейтингът на одобрение на президента на САЩ Доналд Тръмп се покачва и това силно повишава шансовете му да спечели втори мандат на изборите през ноември, пише днес на първа страница британският "Гардиън".

Вестникът цитира ново проучване на социологическата агенция "Галъп", според която 49 на сто от запитаните са изразили одобрение за Тръмп, а 48 - неодобрение. Подчертава се, че за първи път след встъпването му в длъжност през януари 2017 г. одобряващите го са повече от неодобряващите.

От септември, когато в Конгреса започна процесът на импийчмънт срещу него, рейтингът на одобрението му стабилно расте и сега, след като Сенатът го оправда, средният процент на одобрение за Тръмп е 43,3 на сто, а на неодобрение - 52,2 на сто. Коментирайки допитването на "Галъп", "Гардиън" отбелязва, че рейтингът на Тръмп започва да расте точно навреме, защото, исторически погледнато, рейтингите през месец март на всяка изборна година се оказват най-вярна база за точни прогнози.

"Президенти с рейтинг на одобрение между 46 и 54 на сто в този момент от кампанията обикновено са на ръба на преизбиране след тежка кампания. Президенти с одобрение от 45 и по-малко проценти обикновено губят. Ако тази историческа тенденция се запази, рейтингът на Тръмп може да продължи да расте точно толкова, че той да стане фаворит за победа", отбелязва анализаторът Хари Ентън, цитиран от лондонския всекидневник.

"Гардиън" цитира и проучване на телевизия Си Би Ес, оповестено вчера, според което 65 на сто от американците смятат, че Тръмп ще бъде преизбран, макар и след тежка битка, срещу евентуалния съперник от Демократическата партия.

Вестникът цитира и други проучвания, които сочат, че ако съперник му е демократът Бърни Сандърс, Тръмп може да събере с около 4 процентни пункта по-малко гласове от него в масовия вот, но това няма да е достатъчно демократите да спечелят повече гласове в изборната колегия, която всъщност ще определи новия президент. Работата е там, че Тръмп има значителни шансове да спечели, макар и с малко, в редица т.нар. колебаещи се щати като Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин, което ще му донесе повече гласове в колегията. Точно така се получи на президентските избори през 2016 г., когато Хилари Клинтън получи близо 3 млн. повече гласове от Тръмп, но по-малко представители в изборната колегия.

Вестникът конкретно се спира на случая с щата Уисконсин, който Тръмп успя да спечели на косъм през 2016 г. Най-новите проучвания там сега му дават предимство от 7 и повече процентни пункта пред който и да е бъдещ съперник от демократите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във