Банкеръ Daily

Свят

Рейндерс подкрепи идеята на Стоилов за механизъм срещу корупцията

Еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс подкрепи идеята на българския правосъден министър Янаки Стоилов за започване на широка дискусия за общоевропейски механизъм за борба с корупцията във връзка с чужди юридически актове по отношение на лица, свързани с пране на пари, организирана престъпност и корупция.

Това е била само една от темите, които двамата са обсъдили снощи по време на видеоконферентен разговор, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Рейндерс е изразил задоволство от доброто сътрудничество на Европейската комисия с настоящото българско правителство. Той приветствал включването на темата за електронното правосъдие в Националния план за възстановяване и устойчивост, който настоящият кабинет довършва, както и настоял за по-голяма свързаност на българските регистри с европейските. Комисар Рейндерс откроил нуждата от ускоряване на обмена на информация между българските системи за съдимост и Европейската информационна система на регистрите за съдимост.

Еврокомисарят реагирал положително на предоставената информация относно организирания от министерството дебат за новата съдебна карта у нас. Той предложил тя да бъде изготвена в сътрудничество с Венецианската комисия.

Дидие Рейндерс приветствал позицията на министър Стоилов, че окончателното приемане на новата съдебна карта трябва да се случи след конституирането на новото Народно събрание. Министър Стоилов отбелязал, че темата е от голямо обществено значение, защото сегашният модел на реформа предвижда закриването на над 50 районни съдилища в страната.

Министърът повдигнал въпроса за необходимостта от публичен анализ на специализираното правосъдие у нас. Стоилов информирал еврокомисаря, че е поискал данни за работата на тези институции, част от тях вече са ги предоставили и те ще бъдат анализирани в правосъдното ведомство.

Двамата са обсъдили и резултатите от преминалото посещение на главния прокурор на Европейския съюз Лаура Кьовеши. Стоилов потвърдил, че след визитата й в София Висшият съдебен съвет е открил процедурата по избор на шестима делегирани прокурори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във