Банкеръ Daily

Свят

Регистрацията за оставане във Великобритания ще става за две минути

От британското министерство на външните работи съобщиха, че системата за регистриране на гражданите от Европейския съюз, които искат да се установят в Обединеното кралство след Брексит, ще бъде максимално опростена, като се очаква тя да влезе в сила във втората половина на 2018 година, съобщи БНР. 

"Ще отнеме само две минути на гражданите на ЕС, за да се регистрират онлайн за оставане във Великобритания след Брексит", заяви заместник-министърът на вътрешните работи Брандън Люис. Той обеща системата да бъде много по-опростена от преди, когато се попълваха документи от 85 страници. 

Брандън уточни, че онези, които вече са минали процеса за получаване на постоянно жителство най-вероятно няма да плащат необходимата такса, ако кандидатстват отново, но останалите ще бъдат таксувани 72.50 паунда, колкото плащат британците за подновяване на техните паспорти. 

Премиерът Тереза Мей призова вчера всички 3 милиона граждани на ЕС да останат в Обединеното кралство след март 2019 година. Реципрочна сделка за правата на гражданите е валидна и за британските граждани в Европа и тя е част от първата фаза на преговорите, чието приключване се очаква да бъде одобрено в петък на срещата на върха на ЕС. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във