Банкеръ Daily

Свят

Референдумът в Македония не събра 50% активност, противниците му празнуват

Успехът на референдума в Република Македония, наричан от мнозина исторически, за промяна на името и евроатлантическата интеграция, е под въпрос заради слабата избирателна активност, едва 34,09 на сто половин час преди края на изборния ден, отбелязват световните агенции.

Противници на референдума и последователи на движението "Бойкотирам" вече празнуват пред парламента в Скопие, поставят трибуна, носят държавни знамена, пускат патриотични песни и скандират "Македония". Събрали са се стотина граждани, а движението пред парламента е блокирано

Пред сградата има засилено полицейско присъствие.

"За" договора с Гърция са гласували 91,3 процента от македонските избиратели, против са 6,03 на сто според първи резултати от обработени 710 секции, съобщи Държавната избирателна комисия (ДИК), цитирана от агенция МИА, предаде БТА.

Гражданите на Република Македония днес отговаряха на въпроса "Подкрепяте ли членство в НАТО и ЕС чрез приемането на споразумение между Македония и Гърция?"

Премиерът на Република Македония Зоран Заев поздрави тази вечер гражданите, които излязоха да гласуват на референдума за договора с Гърция, и заяви на пресконференция, че волята на гражданите е неприкосновена, съобщават македонските медии.

"Надявам се, че повечето граждани са избрали европейска Македония. Ще почакаме няколко часа, ще видим резултатите", каза Заев.

Той заяви, че очаква депутатите от ВМРО-ДПМНЕ да уважат демократично изразената воля на гражданите, а ако не го сторят, веднага ще бъдат свикани предсрочни парламентарни избори.

Заев заяви, че ще води Република Македония напред и тя ще бъде членка на ЕС и НАТО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във