Банкеръ Weekly

Свят

Референдум за независимост в Каталуния ще има

Президентът на испанската област Каталуния Артур Мас призова испанското правителство да не блокира организирането на гласуване за независимост, предвиден за 9 ноември, предаде Ройтерс.

На 8 април испанският парламент отхвърли с голямо мнозинство искането на Каталуния за такъв референдум с аргумента, че той би бил противоконституционен.

"Сигурно е, че референдумът ще бъде свикан и че каталунските граждани ще бъдат призовани пред урните на 9 ноември. Централното правителство може да се опита да го анулира, но това не зависи от мен", заяви Мас.

Североизточната област Каталуния осигурява около една пета от испанския БВП и 16 процента от населението на страната. Тя има свой език и дълга история на борби за по-голяма автономия. Мас посочи, че конституцията разрешава провеждане на необвързваща консултация с населението.

"Трябва поне да се позволи на каталунците да се изразят демократично, съгласно местните закони, и искаме правителството да не се опитва да блокира този процес, за да знаем какво е мнението на каталунците", добави Мас.

Ако и това необвързващо гласуване бъде блокирано, Мас каза, че ще свика избори, които биха се приели като косвено гласуване по въпроса за независимостта на областта.

Според допитванията около половината население на Каталуния подкрепя нейна независимост й от Испания. Около 80 процента искат поне да гласуват по този въпрос, посочи Мас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във