Банкеръ Weekly

Свят

Ред бул за ис­ля­мис­ти

Турски търговци на всякакъв вид стоки - от енергийната напитка ред бул до цимент, печелят добре от сраженията в Сирия. Бойците пък попълват военните си бюджети с такси от пограничния бизнес. Турция е превозила стоки за 1.3 млрд. щ. долара за Сирия от началото на януари до края на септември според публикуваните в края на октомври в Анкара официални статистически данни. Това е най-големият деветмесечен търговски оборот между двете държави. Подемът започна, след като сирийският президент Башар ал-Асад загуби контрол върху повечето от граничните си пунктове с Турция и ги остави на бунтовнически групировки като "Свободната сирийска армия" и "Ислямски фронт", както и на екстремистите от "Ислямска държава". А който контролира която и да било международна граница, претендира за правото да събира такси и мита. Този активен обмен показва до каква степен "се е окопал" сирийският конфликт и колко илюзорно изглежда постигането на споразумение за мир.

В телефонно интервю за агенция "Блумбърг" Мустафа Ялмъз - собственик на турската компания за превози "Джем-Ай транспорт", твърди, че всеки ден четири или пет от неговите камиони карат ред бул за Сирия. По данни на турските митнически служби стоки за над 260 млн. щ. долара са пресекли от началото на годината един от граничните пунктове със Сирия, който е под контрола на "Ислямски фронт" - коалиция от бойци, които се сражават както срещу режима на Асад, така и срещу "Ислямска държава". Товари за още 320 млн. долара пък са преминали през друг граничен пункт. Купувачите от сирийска страна не се легитимират пред превозвачите, казва Ялмъз. Те просто прехвърлят стоките на своите камиони в широката няколко километра "неутрална зона" и потеглят към вътрешността на Сирия. Индустриалната камара в Алепо обаче отрича да има ръст на търговията с турците и твърди, че вносът оттам е паднал с около 90 на сто заради войната.

Вашингтон и Анкара все още не са постигнали съгласие за турското участие в борбата срещу "Ислямска държава". И докато Щатите настояват Турция да се включи в сраженията с джихадистите, турският президент Реджеп Ердоган отговаря, че това ще стане само ако водената от американците коалиция включи в плановете си свалянето на Асад от власт. Засега южната ни съседка допуска кюрдски бойци от Северен Ирак да пътуват до сирийския град Кобане, за да помагат на тамошните кюрди да го защитят от щурма на "Ислямска държава". Ердоган е съгласен също да обучава и да въоръжава хора от "Свободната сирийска армия", която си сътрудничи с някои ислямистки групи за контрола върху гранични пунктове с Турция, твърди Чарлз Листър - специалист от  "Брукингс Доха сентър" в Катар. По думите му тези групи вземат транзитни такси от влизащите на тяхна територия камиони и те са се превърнали в ключов вътрешен паричен поток. Естествено, това подсилва военната икономика, от която бунтовниците стават все по-зависими.

Турският износ за Сирия е бил в размер на 1.3 млрд. щ. долара през 2011-а, когато започна сирийската гражданска война. Година по-късно турският експорт пада до 391 млн. долара. Междувременно военните действия отнемат живота на повече от 190 хил. души и превръща милиони в бежанци. За онези от тях, които търсят убежище в Турция, Анкара е похарчила 4.5 млрд. щ. долара, заяви на 3 ноември Ердоган. Част от тези пари могат да се компенсират от регистрирания от началото на 2014-а интензивен стокооборот, при който, според турските статистици, за Сирия се изнася всичко - от растително масло до мотоциклети.

Самият факт, че турският кабинет е приел да прави бизнес с въоръжените групировки по границата, показва, че страната се примирява с реалността да няма официален правителствен партньор в Сирия за по-продължителен период, смята Нихат Али Озчан - анализатор във Фондацията за изучаване на икономическата политика в Анкара. Той допуска, че Турция ще трябва да съжителства с неофициални актьори по южната си граница поне едно десетилетие, а търговците ще са принудени да контактуват с няколко различни групировки, както в Средновековието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във