Банкеръ Daily

Свят

Реално работим за енергийна диверсификация, обяви Борисов от Гърция

България реално работи за диверсификация на енергийните доставки, каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти след съвместното заседание на българското и гръцкото правителство в гръцкия град Александруполис.

След съвместното заседание бяха пописани три документа за съвместно сътрудничество в областта на икономиката, туризма и инвестициите от ресорните министри и шефове на агенции на двете страни.

Нашата страна инвестира в интерконектор за природен газ, както и в терминал за втечнено синьо гориво в Гърция, посочи Борисов. Изграждането на "Балкански поток" не е с цел да заобикаля Украйна - през нашата страна преди преминаваха по 30 млрд. куб. метра природен газ годишно, сега не преминава нищо и лошо ли е да минават 15 млрд. куб. метра, попита Борисов. От 3 до 5 млрд. куб. метра природен газ ще влизат през интерконектора с Гърция, а през тръбата на сръбската граница ние може да "пробутаме" над 20 млрд. куб. метра (. . .) До края на тази година интеконекторът с Гърция ще бъде направен, посочи премиерът.

Жп линията и магистрала "Струма", това е част от инициативата "Три морета" и това е направено с български пари. Ние не само участваме в инициативата "Три морета", ние го правим реално и то с инвестиции за над един милиард лева, каза Борисов.

Не случайно казаха по тази инициатива да се направи трети мост на река Дунав при Силистра - и без това там хората не искат да им влизат ТИР-овете в града. Нека Румъния каже, че е съгласна, и България ще вложи пари и ще направи този мост. Ако е нужно 100 или 200 млн. лева за този мост, добави още премиерът.

Запитан за вероятните протести за въвеждането на тол системата, Борисов каза, че не се занимава с пътни такси, но щом го викат по темата в парламента, ще отиде. Мога да махна пътните такси, но без един - един и половина милиарда лева годишно не може да се поддържат пътищата.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис заяви, че в областта на енергетиката България и Гърция гледат към сигурността и максималното диверсифициране на източниците и напомни, че вече има междуправителствена спогодба за газовия интерконектор. Той увери премиера Бойко Борисов, че гръцката страна ще спази графиците във времето и всеки месец ще се прави надзор на обекта, за да няма забавяне.

Мицотакис изрази задоволство, че България участва с 20 процента в проекта за плаващия терминал за втечнен газ. Той ще ни даде достъп до втечнен газ и така двете страни ще станат входна врата за внасяне на този продукт по морски път към Европа, каза премиерът на Гърция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във