Банкеръ Daily

Свят

РЦБ понижи основната лихва до нов исторически минимум - 4,25%

Банката на Русия намали днес основната лихва с 25 процентни пункта до нов исторически минимум от 4,25% годишно, стана ясно след днешното заседание на Съвета на директорите. "Дезинфлационните фактори продължават да оказват значително влияние върху инфлацията", казаха от Централната банка. "Ако ситуацията продължи да се развива в съответствие с основната прогноза, на едно от своите следващи срещи Банката на Русия ще оцени възможността за по-нататъшно намаляване на основния лихвен процент", уточниха от РЦБ.

„Решенията, взети от Банката на Русия за намаляване на ключовия лихвен процент и значително намаляване на доходността на пазара на Облигациите от федералния заем в сравнение с нивата през март-април тази година, създават условия за по-нататъшно намаляване на лихвените проценти и в други сегменти на финансовия пазар“, се казва още в съобщението.

На 17 юли тази година валутните резерви на Руската централна банка достигнаха ново историческо ниво – 574 милиарда долара и продължават да растат с тенденция до края на 2020 г. да надминат планката от 600 млрд. долара. Това прави Русия третата страна в света с най-големи валутни резерви след Китай и Япония.

Facebook logo
Бъдете с нас и във