Банкеръ Daily

Свят

Разубеждават Заев да не подава оставка

Заев беше обещал да подаде оставка, ако партията му загуби местните избори.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев няма намерение да се бави с обявената оставка и тя трябва да бъде подадена до края на седмицата, твърдят източници, близки до премиера в оставка. Въпреки това различни политически групи продължават да го разубеждават, с аргумента, че сегашната криза не е време за големи политически промени, пише Дойче Веле. 

Неофициално се говори, че това Заев ще обяви оттеглянето си в петък.  След среща с всички коалиционни партньори ден след изборите, на която партньорите го призоваха да не действа емоционално и да не бърза с оставката си, особено в момент, когато имаше сигнали за евентуално деблокиране на българското вето, се появиха спекулации, че премиерът ще отложи оттеглянето си за средата или края на декември, което беше отречено от кабинета на Заев. Въпреки че в опозиционните среди преобладава мнението, че се очертава нова тактика и купуване на време от Заев, източници от неговата - Социалдемократическа партия,  твърдят, че оставката изобщо не е под въпрос.

Най-големи противници на оттеглянето на Зоран Заев бяха представителите на албанските партии Демократичен съюз за интеграция и БЕСА - вицепремиерът Артан Груби и Арианит Ходжа. След срещата на коалиционните партньори Зоран Заев не даде изявление, а от пресслужбата на правителството в Скопие обявиха, че парламентарното мнозинство е стабилно и не са необходими предсрочни избори.Управляващата коалиция има 62-ма депутати в парламента, а опозицията - 58. 

Заев беше обещал да подаде оставка, ако партията му загуби местните избори. Резултатите след втория тур показват загуба за неговата партия, включително и в столицата Скопие.

Управлението на Заев подкрепя интеграцията на Северна Македония в Европейския съюз и НАТО. Скопие влезе в НАТО през март 2020 г., но преговорите за членство в ЕС още не са започнали заради спора с България.

София наложи вето в рамките на ЕС и настоява Северна Македония да спазва правата на българите в страната.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във