Банкеръ Daily

Свят

Разследват сътрудничка на Навални за заплаха срещу агент на руските служби

Любов Собол

Екипът на руския опозиционен лидер Алексей Навални заяви, че рано днес полицията е претърсила жилището на опозиционната активистка Любов Собол и я е отвела за разпит в следствието, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Според поддръжници на Навални действията на полицията са в отговор на неин опит да почука на вратата на Константин Кудрявцев, предполагаем агент на руската Федерална служба за сигурност (ФСС), участвал според Навални в неуспешния опит за отравянето му.

Действията на Любов Собол са били окачествени като "нарушение на неприкосновеността на дома" и "заплахи". Максималното наказание за подобно провинение е две години.

Навални каза, че е устроил на Кудрявцев клопката с телефонното обаждане, за да го накара да признае опита за убийство, съобщи в Туитър Иван Жданов, директор на организацията на Навални "Фонд за борба с корупцията". Навални твърди, че се е представил като офицер от разузнаването, за да подмами Кудрявцев да признае, че властите са замесени в отравянето му.

Навални твърди, че на 20 август е бил отровен с нервнопаралитичното вещество "Новичок" по заповед на Кремъл.

ФСС отхвърли обвиненията на Навални като провокация, целяща да дискредитира службата. Според властите разговорът между опозиционния лидер и предполагаемия агент е "фалшификация". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във