Банкеръ Daily

Свят

Разследват партията на Салвини за незаконно финансиране от Русия

Италианската прокуратура е започнала разследване на твърдения за незаконно финансиране от Русия на крайнодясната партия "Лига" на Матео Салвини, настоящ вътрешен министър и вицепремиер на Италия, предаде ДПА.

Според италианските информационни агенции АНСА и Аднкронос прокурори в Милано разследват евентуална "международна корупция" и вече са извършили няколко разпита.

Информационният сайт "Бъзфийд" (BuzzFeed) обвинява приближен на Салвини, че е обсъждал с руски представители незаконното финансиране. Сайтът твърди, че разполага със запис от среща на 18 октомври в Москва между Джанлука Савоини, бивш говорител на Салвини, и пет други неназовани лица - двама италианци и трима руснаци. На записа се чува как участниците обсъждат продажба на течно гориво от руска компания за италианската компания ЕНИ, като от сделката "Лига"-та ще получи 4 процента "комисион" в размер на десетки милиони долари.

Засега не е известно дали разследването на миланската прокуратура е започнало като реакция на публикацията на "Бъзфийд" или на подобна публикация от февруари на италианския седмичник "Еспресо", отбеляза ДПА.

Самият Салвини категорично отрича партията му да е била финансирана с руски пари. "От Москва съм носил само матрьошки и [детското филмче] "Маша и мечокът" за моята дъщеря", каза той днес по италианско радио, цитиран от ТАСС.

Агенцията отбеляза, че Салвини е благоразположен към Русия и нейното ръководство. Между "Лига"-та и руската пропрезидентска партия "Единна Русия" има сключен договор за сътрудничество. Салвини многократно се е изказвал за отменяне не санкциите срещу руски юридически и физически лица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във