Банкеръ Daily

Свят

Разследват нов случай на смърт при арест на цветнокож в САЩ

Властите на щата Вашингтон обявиха, че са започнали ново разследване на смъртта на чернокож по време на ареста му през март. Подобно на случая с Джордж Флойд в Минеаполис, породил вълна от протести в страната и по света, и в случая в щата Вашингтон задържаният се оплаквал, че не може да диша и после починал, предаде Франс прес.

Решението за ново разследване е взето от от губернатора демократ на щата - Джей Инсли. До него се е стигнало след разпространение на видеозапис, направен от охранителна камера на частно лице. На нея се вижда как 33-годишният Мануел Елис е с белезници и казва на полицаите по време на ареста си на 3 март, че не може да диша, като се обръща към тях с думата "Господине". Кадри от ареста са били заснети с телефон и от минувачка.

Адвокатът на семейството на Елис разказа, че от записа става ясно, че той се е борил за глътка въздух, като същевременно се е опитвал да се държи уважително в последните мигове от живота си.

"Това е знак, че той не е бил агресивен, както твърдеше полицията", допълни юристът.

Елис е починал от спиране на дихателната дейност заради физически натиск, според аутопсията, която обаче уточнява, че в организма му е имало и метамфетамини и че той е имал и сърдечно заболяване.

Четирима полицаи са замесени в случая и миналата седмица кметът на град Такома каза, че те трябва да бъдат уволнени и съдени. Засега те са в в отпуска.

Според полицаите Елис опитал да отвори вратите на кола, в която имало хора. Според тях последвала физическа разправа и полицаите трябвало да го хванат, за да не буйства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във