Банкеръ Daily

Свят

Разследват Дейвид Камерън за лобиране пред министри за финансист

Във Великобритания започва официално разследване срещу експремиера Дейвид Камерън заради опити да лобира пред министри в полза на финансиста Лекс Грийнсил. Това съобщи днес таблоидът "Сън", цитиран от Ройтерс.

Разследването вероятно ще бъде независимо и извършвано от името на правителството, твърди Би Би Си. Ройтерс посочи, че не е в състояние да провери достоверността на медийните публикации.

Докато Камерън е бил премиер през 2010-2016 г., австралийският банкер Грийнсил е бил поканен да работи за правителството, за да подобри неговата "ефективност". След като напуска поста си, Камерън става съветник във финансовата компания на австралиеца, която сега е в несъстоятелност. Според "Файненшъл таймс" и "Сънди таймс" Камерън се е обръщал директно към министри, лобирайки за "Грийнсил кепитъл", включително е изпращал есемеси на финансовия министър Риши Сунак и е уредил частна среща на питие между Грийнсил и здравния министър Мат Ханкок.

В първото си изявление по случая вчера Дейвид Камерън заяви, че в контактите си с настоящия кабинет не е нарушил нито етичния кодекс, нито правителствените правила. "Придържах се към правилата и намесата ми не доведе до промяна в позицията на правителството", каза той. Камерън призна единствено, че комуникацията с правителството е трябвало да преминава през по-официални канали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във