Банкеръ Daily

Свят

Разследване за Boeing 737 MAX с "Пулицър"

Поради пандемията носителите на „Пулицър“ - най-престижната награда за журналистика в Съединените щати - бяха обявени със закъснение и не на тържествена церемония в Колумбийския университет, както е обичайно, а онлайн, в интернет. В своето видеообръщение Дейна Канеди, представител на организационния комитет, посочи и парадоксалния факт, че първите награди „Пулицър“ са присъдени през юни 1917 г., по-малко от година преди да избухне епидемията от испански грип.

Наградата „Пулицър“ за служба на обществото получи екипът на вестник „Анкъридж дейли нюз" (The Anchorage Daily News), който в сътрудничество със сайта за разследвания ProPublica разкрива, че голяма част от селищата в Аляска са лишени от полицейска защита.

„Пулицър" за разработка на вътрешнополитическа тема бе връчен на журналисти от вестник „Сиатъл таймс“ (Seattle Times). Те разкриват грешките, допуснати при проектирането на самолетите Boeing 737 MAX.

За най-добро журналистическо разследване бе отличена серията от публикации в „Ню Йорк Таймс“, посветена на проблемите на таксиметровите шофьори в Ню Йорк.

Вестник „Ню Йорк Таймс“ получи отличието и в раздел „Международна журналистика“ за подробно описание на руската намеса в чужди държави, разглеждайки като оправна точка президентските избори в САЩ през 2016 година. Разбира се, руските власти нееднократно са отхвърляли подобни обвинения.

Фоторепортери на „Ройтерс“ бяха удостоени с престижната награда за отразяването на протестите в Хонконг през изминалата година.

Припомняме, че наградите „Пулицър“ са учредени от американския журналист и издател от унгарски произход Джоузеф Пулицър (1847-1911). През 1904 г. той съставя завещание, според което оставя два милиона долара на Колумбийския университет в Ню Йорк за основаване на специализирано учебно заведение за журналисти, като една четвърт от сумата е предназначена за отличия в областта на литературата, журналистиката и образователната дейност. Първите награди „Пулицър“, връчени през 1917 г., са в четири категории: репортаж, редакционна статия, книга, посветена на американската история, биография.

За журналистическите награди могат да се състезават автори от всякакви националности. Единственото условие е материалът им да е публикуван в американски вестник. Това не важи за наградите „Пулицър" в областта на поезията, драмата и музиката – там отличените могат да бъдат само граждани на Съединените щати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във