Банкеръ Daily

Свят

Разследване в САЩ на "първоначалното предлагане на криптовалути"

Комисията за ценни книжа и фондови борси (SEC) на САЩ обяви, че започва да разследва процедуритe за т.нар. Първоначално предлагане на криптовалути (ICO - initial coin offering), издавайки десетки призовки и искания за информация от компаниите, провеждащи подобни процедури, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Изданието посочва, че комисията ще търси информация за структурата на ICO продажбите, както и на осъществяваните предварителни продажби. Преди време тя предположи, че много ICO-та нарушават законите за ценните книжа. В тази връзка през декември 2017-а неин специален киберотдел предприе първото си действие, като спря предполагаемо измамно "Първоначално предлагане на криптовалути".

Трябва да се има предвид, че ICO е метод за набиране на средства, при който дадена компания емитира своя собствена криптовалута, която обикновено може да се заменя за биткойни. Този процес обаче има значително по-малко регулаторни изисквания, отколкото при нормалното "Първоначално публично предлагане" на акции. Нещо повече, пазарът на ICO се разраства и само в рамките на миналата година се е увеличил с цели 6,5 млрд. долара. "Първоначално предлагане на криптовалути" е високорисково, като според проучване на news.Bitcoin.com цели 46% от новите ICО-та през 2017-a са се провалили още на прага на този процес или оттогава насам компаниите, набиращи по този начин капитал, вече са се оттеглили от бизнеса.

Новината, че американската комисия за ценни книжа и фондови борси започва да проучва внимателно тези ICO-та, провокира рязко понижение на биткойна от равнища малко над 11000 щ. долара до около 10222 долара, преди да последва известна стабилизация. В началото на търговията на 1 март биткойнът поскъпна с 0,7% към 10600 долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във