Банкеръ Daily

Свят

Разследване препоръча Болсонаро да бъде обвинен в убийство

Сенаторът, който ръководи парламентарното разследване за действията на бразилския президент Жаир Болсонаро по време на пандемията от ковид, препоръча той да бъде обвинен в убийство заради грешките на правителството, довели до смъртта на хиляди, предаде Ройтерс.

Болсонаро отхвърля разследването като политически мотивирано. Изключително малка е вероятността той да бъде изправен на съд по подобни обвинения, които би трябвало да бъдат повдигнати от главния прокурор Аугусто Арас, когото е назначил, отбелязва Ройтерс.

В доклада от близо 1200 страници, подготвен от опозиционния сенатор Ренан Калейрос за сенатската комисия, разследваща справянето на президента с коронавирусната инфекция, се твърди, че Болсонаро е отхвърлил първите възможности правителството да придобие ваксини, забавяйки началото на ваксинационната кампания, и това е струвало живота на около 95 000 души. В доклада се казва, че Болсонаро се е ръководел от "необоснованото си схващане за придобиване на колективен имунитет по естествен път чрез прекарване на инфекцията, и че съществуват лекарства за нея".

Проектодокладът трябва да бъде гласуван от сенатската комисия и може да му бъде наложено вето или да бъде променен. Предполага се, че гласуването ще се състои другата седмица.

Вчера Болсонаро заяви пред свои привърженици, че разследването е "шега" и той не се притеснява от него.

Докладът препоръчва да бъдат повдигнати обвинения и на трима от синовете на президента: сенатора Флавио Болсонаро, Едуардо Болсонаро, който е депутат, и Карлос Болсонаро, градски съветник. В документа се казва, че те са разпространявали дезинформация, довела до неспазване на санитарните мерки за овладяване на пандемията.

Бразилия е на второ място в света по смъртност от ковид с над 600 000 починали, отстъпвайки само на САЩ.
Болсонаро бе широко критикуван от експерти по обществено здраве заради позициите си против локдауните. Той често отказваше да носи маска на обществени места и заявяваше, че не се е ваксинирал. Настояваше срещу ковид да се използват недоказани лекарства като антималарийния медикамент хидроксихлорокин.

В доклада се казва, че срещу него трябва да бъдат повдигнати 13 обвинения, включително в геноцид срещу коренното население на Бразилия, най-пострадало от политиката му по отношение на пандемията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във