Банкеръ Daily

Свят

Разширяват действието на здравния сертификат във Франция

Задължителният здравен сертификат преминава днес на нов етап във Франция: освен за клиентите, от днес той става задължителен и за някои служители, които контактуват с посетители, предаде Франс прес. Новата разпоредба се отнася за ресторантите, кината, музеите и влаковете по националните маршрути, където досега изискването беше само за потребителите.

До 15 ноември работодателите ще трябва да проверят валидността на здравните паспорти на своя персонал. Задължението се отнася и за доброволците в учреждения, фирми за различни услуги или места и събития, описани в списък на Министерството на труда. Това важи за барове, театри, автобуси и вътрешни въздушни линии, атракционни паркове, зоопаркове, панаири и някои търговски центрове.

Говорителят на правителството Габриел Атал вчера обеща една седмица "гъвкавост, педагогика, сработване на механизма и толерантност". След това, разбира се, ще има санкции, предупреди той.

Шефът на заведение, който явно не иска да контролира здравните паспорти и да прилага това задължение, първоначално ще получи устно предупреждение, след това писмено, а потенциално рискува административно затваряне, обясни правителственият говорител.

От 30 септември непълнолетните служители, включително стажантите, също ще трябва да спазват регламента.

Здравният паспорт трябва да съдържа схема за пълна ваксинация, отрицателен тест от по-малко от 72 часа или удостоверение, че лицето се възстановява от прекаран COVID-19.

Според Главната здравна дирекция към момента над 48 милиона французи са получили най-малко една доза от ваксина срещу COVID-19 (71,8 на сто от населението на страната), а над 43,5 милиона (64,6 процента) са напълно ваксинирани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във