Банкеръ Daily

Свят

Разрушително земетресение в Турция, усети се и у нас

Има съобщения за рухнали сгради на територията на окръг Измир /Югозападна Турция/ след земетресението с магнитуд 6,6, което бе регистрирано в 14.51 часа местно време /13.51 часа - българско/ днес в Егейско море край Измир, съобщи в."Миллиет". Има разрушени сгради в община Байракли и там са започнали спасителни операции.

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу е посочил, че за момента има съобщения за шест разрушени сгради в общините Борнова и Байракли.

Той е добавил, че земетресението е причинило леки пукнатини на сгради в градовете Ушак, Денизли, Маниса, Балъкесир, Айдън и Мугла. Министърът е заявил, че няма информации за жертви.

Земетресението е усетено в егейския и мраморноморския район на Турция.

Турската агенция за управление при бедствия и извънредни ситуации съобщи, че земетресението е станало на дълбочина 16,54 километра.

Жителите на гръцкия остров Самос, който има население от около 45 000 души, бяха призовани да стоят далеч от крайбрежните области, каза пред гръцката телевизия Скай Ефтихмиос Лекас, ръководител на гръцката Организацията за антисеизмично планиране.

Отправени са предупреждения за силни приливни вълни към остров Самос.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че държавата с всичките си възможности подкрепя гражданите, засегнати от земетресението, предаде в."Миллиет". Той посочи, че със съответните институции и министри са предприети действия за започване на необходимата работа в района.

Вестник "Миллиет" пише, че след труса жителите на Измир са обхванати от паника от евентуално цунами. След земетресението морето се е отдръпнало, а на някои места е заляло жилищни райони. Улиците на град Сеферихисар са наводнени след земетресението, като нивото на водата достига близо метър, посочва вестникът.

Силното земетресение по определение на българските сеизмолози е в много сеизмичен район и е усетено почти в цяла България - по високите етажи на сградите. Това коментира за БТА доц. Петя Трифонова - заместник-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН.
Тя уточни, че епицентърът на земетресението е на около 550 километра от София. Имаме сведения, че земетресението е усетено по високите етажи в София, Русе, Варна, Бургас и в други български градове. Опасност за страната ни от това земетресение няма, защото сме достатъчно далече от епицентъра му, обясни доц. Петя Трифонова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във