Банкеръ Daily

Свят

Разрушителните връзки на "сексуалния хищник" Епстийн

Бил Гейтс (в ляво) и Джефри Епстийн

Преди няколко години Джефри Епстийн се хвалеше с богатата си "членска маса" от милиардери и със скандалната тайна, която пази за тях.

Година и половина след самоубийството на финансиста в затворническата килия в Ню Йорк списъкът на пострадалите от скандала водещи мениджъри и политици, възползвали се от секс услугите, предлагани от Епстийн, продължава да расте. Да припомним, че Епстийн е определен като "най-опасният сексуален хищник в историята на САЩ".

Проследяването на всичките уволнения и преструктурирания, произтичащи директно и индиректно от скандала, е трудно и изисква време, но и досега е набрана конкретна информация за някои от тях. Най-известните и влиятелни "потърпевши" в хронологичен ред са, както следва:

Александър Акоста Осорио

Той подаде оставка като министър на труда в правителството на предишния президент на САЩ - Доналд Тръмп, през юли 2019-а. Повод бяха острите критики за посредническата му роля за сключване на споразумение с Епстийн през 2008-а по делото за сексуални престъпления когато Акоста е бил федерален прокурор в Маями. 

Джой Ито

След разкриването на персоналните и професионалните му финансови връзки с Епстийн, японският предприемач се оттегли на 7 септември 2019-а от позицията си на директор на известната група за проучвания M.I.T, Media Lab, както и от участията си в няколко корпоративни съвети, включително на "Ню Йорк таймс". Ито призна, че е получил инвестиции в размер на 1.7 млн. щ. долара от сексуалния престъпник. 

Принц Андрю

Вторият син и третото по ред дете на британската кралица Елизабет ІІ и на покойния вече принц Филип бе лишен официално от кралските си задължения през ноември 2019-а след съкрушително интервю за "Би Би Си", посветено на връзките му с Епстийн. В репортажа бе разкрито, че принц Андрю е имал сексуален контакт с малолетно момиче - твърдение, което той отхвърля. Най-малко 47 благотворителни организации и дружества с идеална цел, на които той е бил покровител, са прекъснали връзките си с него.

Лесли (Лес) Уекснър

Основателят на империята за търговия на дребно L Brands и неин почетен председател обяви през февруари 2020-а, че продава мажоритарния дял в компанията за луксозно бельо Victoria's Secret на Sycamore Partners и се оттегля от поста си на главен изпълнителен директор на L Brands. Официалната причина са слабите резултати на групата, но истинското основание са множеството вътрешни разследвания на тесните връзки на Уекснър с Епстийн. През март тази година 83-годишният Уекснър и съпругата му Ебигейл съобщиха, че няма да се кандидатират за членове на борда на L Brands. Уекснър е най-едрият сред първите клиенти на сексуалния хищник, показва разследване на "Таймс", и е оригиналният източник на богатството на Епстийн.  

Бил Гейтс

Безспорно, сексуалният скандал нанесе най-големи поражения върху репутацията на съоснователя на "Майкрософт" - Бил Гейтс. Още с появата на подробностите от срещите между Епстийн и Гейтс в края на 2019-а на страниците на "Ню Йорк таймс" съпругата му Мелинда Френч Гейтс нае адвокати да я разведат с милиардера. Двойката обяви официално развода си на 3 май и обеща да продължи съвместната си работа във фондация "Бил и Мелинда Гейтс". В бракоразводните документи Мелинда подчертава, че след 27-годишен брак връзката им е " разрушена безвъзвратно". Появиха се и пикантни подробности за романтични извънбрачни връзки на Бил със служителки на "Майкрософт" и на ръководената от бившата вече съпружеска двойка едноименна фондация. 

Междувременно, бивш служител на фондация "Бил и Мелинда Гейтс" споделил пред американския таблоид Daily Beast, че Бил Гейтс е поддържал приятелски връзки с Епстийн защото се е надявал с негова помощ да получи Нобеловата награда за мир, "която искал повече от всичко на света". Двамата са започнали да се срещат през 2011-а - отношения, срещу които Мелинда Гейтс била твърдо против. 

"Интърнешънъл бизнес таймс" съобщава, че на 23 май Бил Гейтс е бил забелязан в Ню Йорк с венчалната си халка седмици след обявения развод. Не е ясно дали сантименталният жест ще върне публичното одобрение към милиардера филантроп, раздал милиарди от състоянието си за благотворителни каузи в сферата на образованието и здравеопазването в най-бедните държави, а напоследък - и в защита на околната среда и в борбата с промените на климата на планетата ни.  

Леон Блек

Последните промени в мениджмънта на инвестиционната компания "Аполо" също могат да се свържат със сянката на Епстийн. Един от основателите на "Аполо" - Леон Блек - обяви през януари, че ще подаде оставка като главен изпълнителен директор, но ще остане председател на фирмата след като вътрешно разследване установи, че е платил 158 млн. щ. долара на Епстейн за данъчни консултации. Впоследствие Блек напусна изненадващо и двете позиции през март, а по-късно се оттегли и като председател на Музея за модерно изкуство.  

Вторият съосновател на "Аполо" - Джош Харис, който настояваше безрезултатно за незбавната оставка на Блек след разкритията за връзките му със сексуалния престъпник, обяви на 21 май, че напуска позицията си на управляващ директор след като не успя да оглави компанията, но остава в директорския борд и в изпълнителния комитет. Третият съосновател на "Аполо" - Марк Роуън, който бе избран за наследник на Харис, в момента ръководи компанията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във