Банкеръ Daily

Свят

Разрешиха на Мей да удвои сумата за плащане за Брексит

Британският премиер Тереза Мей е спечелила подкрепата на привържениците на Брексит в нейния кабинет да удвои предлаганата сума за уреждане на "сметката по развода“ с ЕС, съобщиха медиите на Острова, цитирани от БНР.

По всичко изглежда, че Тереза Мей ще осигури изплащането на 40 милиарда паунда на Брюксел в опита да се излезе от застоя в преговорите. След приключилото късно снощи заседание на специалната правителствена Комисия за напускане и търговска стратегия и преговори, включваща всички ключови министри, е било взето решение за тази сума за покриване на финансовите задължения на Великобритания към ЕС. Министри като Борис Джонсън и Майкъл Гоув обаче са поставили условие парите да бъдат дадени само ако се осигури приемлива сделка по преходния период и добро споразумение за свободна търговия. 

Решението в Лондон открива възможността пред европейските лидери да одобрят на срещата си на високо равнище през декември началото на търговските преговори. Все още няма официално потвърждение от Даунинг стрийт. Очаква се Тереза Мей да обсъди новото предложение с европейските лидери в близките дни. Според някои съобщения е вероятно също Лондон да позволи  на Европейския съд да продължава да защитава правата на европейските граждани на Острова след Брексит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във