Банкеръ Daily

Свят

Разработват правила за работа на журналистите на срещата Путин-Байдън

Швейцарските власти разработват правила, които ще позволят на журналистите от Русия и САЩ да влязат на територията на Швейцария в условията на ограничения, свързани с пандемията от коронавирус, за да отразяват насрочената за 16 юни в Женева среща на върха между президентите Владимир Путин и Джо Байдън. Тази информация ще бъде публикувана на сайта на Министерството на външните работи, съобщи официалният представител на Швейцария към Службата на ООН в Женева  Паола Серезети.

"Ние подготвяме система, която, от една страна, ще ги защитава от коронавируса, а от друга – ще даде възможност на журналистите да работят спокойно. Ние разбираме, че журналистите трябва да бъдат тук ".

Отговаряйки на въпрос за това, готова ли е Женева да посрещне 3 хил. журналисти, както е било, по данни на швейцарските средства за масова информация, по време на срещата през 1985 година в този швейцарски град между съветския лидер Михаил Горбачов и американския президент Роналд Рейгън, Серезети казва, че властите на Швейцария са готови да разгледат "всички възможности". Заедно  с това тя отбелязва, че не очаква такъв голям брой на представителите на медиите, макар че, "сигурно, ще бъдат много".

На въпрос дали ще бъдат адаптирани правилата за влизане в Швейцария за дипломатите във връзка със срещата на върха, Серезети пояснява, че не става дума за "специална" адаптация, тъй като швейцарските закони дават възможност на дипломатите да влизат в страната. "Тези въпроси ние обсъждаме в момента с делегациите наРусия и САЩ", отбелязва Серезети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във