Банкеръ Daily

Свят

Разпускат полицията в Минеаполис заради убийството на Джордж Флойд

Мнозинството от членовете на градския съвет в американския град Минеаполис подкрепя разпускането на полицейското управление на града, където на 25 май афроамериканецът Джордж Флойд почина, докато полицай притискаше с коляно врата му при арест, съобщи Асошиейтед прес.

Деветима от 12-членния градски съвет присъстваха на демонстрация в градския парк в неделя следобед и се обявиха за край на полицейската дейност в града във вида, в който е позната до момента. Съветникът Джеремая Елисън обеща, че съветът ще "разглоби" полицейското управление.

Председателят на градския съвет Лийса Бендър заяви, че с колегите й се ангажират да създадат отново системи, "които наистина ни осигуряват сигурност".

Разпускането на полицейски управления не е безпрецедентно в американската практика. Подобни решения са взимани в Комптън, Калифорния, през 2000 г. и в Камдън, Ню Джърси, през 2012 г.

Кметът на Минеаполис Джейкъб Фрей обаче каза пред демонстранти пред дома си, че не подкрепя "пълно разпускане" на полицейското управление. Протестиращите отговориха с викове "Срам! Срам!"

Facebook logo
Бъдете с нас и във