Банкеръ Weekly

Свят

Разпадна се управляващата коалиция в Румъния

Управляващата лявоцентристка коалиция в Румъния се разпадна, след като Националната либерална партия обяви, че се оттегля. Причина за решението ѝ станаха разногласията с премиера социалдемократ Виктор Понта относно промени в правителството, предаде Ройтерс.

Либералната партия е вторият по големина член на управляващата коалиция. Снощи партията проведе кризисни преговори, за да реши дали да оттегли министрите си от правителството.

Срещата беше кулминация на серия от неразбирателства между двете най-големи политически сили в Румъния. Причината за всичко това се оказаха най-вече назначенията на министри в кабинета, които се борят за позиции преди изборите за Европейски парламент през май и президентските избори в страната, които ще се проведат през ноември тази година.

Първият заместник-председател на Либералната партия Клаус Йоханис съобщи вчера за провал по време на преговорите за смяна на министри.

По думите на кмета на град Сибиу управляващият Социал-либерален съюз съществува единствено на хартия. Самият той е номиниран от страна на Либералната партия за министър на вътрешните работи и вицепремиер, но кандидатурата му беше отхвърлена от социалдемократите. Случилото се доведе до разрив между двете основни партии в коалицията.

Само ден по-рано Понта призова либералите да запазят формулата на управление, но заяви категорично, че Социалдемократическата партия е готова да продължи напред и без либералите.

Тези вътрешни борби се появяват в момент, в който Румъния трябва преди всичко да извлича полза от икономическите си успехи. През последното тримесечие страната е отбелязала икономически ръст от 5,2%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във