Банкеръ Daily

Свят

Разногласията около състава на новата Еврокомисия се задълбочават

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще има възможност да обсъди с президента на Франция Еманюел Макрон въпроса за състава на новата ЕК на заседанието на Европейския съвет следващата седмица. Това съобщи говорител на комисията.

Очаква се Макрон и Фон дер Лайен да обсъдят решението на Европейския парламент да отхвърли предложената от Франция за еврокомисар Силви Гулар. Досега нито Франция, нито Унгария, нито Румъния са изпратили официални предложения за нови еврокомисари, след като първоначалните им кандидати не издържаха изпита пред евродепутатите, уточни говорителят.

Той не пожела нито да отрече, нито да потвърди думите на Макрон, цитирани от френските медии, че Фон дер Лайен му е обещала, че Гулар ще издържи изпита в ЕП, защото е осигурена необходимата подкрепа. Гулар вчера бе отхвърлена окончателно от евродепутатите, след като не успя да отговори убедително защо заради водените срещу нея разследвания не може да бъде френски министър, но очаква да бъде избрана за еврокомисар.

Макрон твърди, че освен Гулар е дал на Фон дер Лайен още две имена за еврокомисари това лято. По неговите думи отговорността за последвалите събития е на Фон дер Лайен, която избрала Гулар, макар да била предупредена от френския президент за възможните неприятности.

Говорител на ЕК днес отказа коментар с обяснението, че поверителността на разговорите осигурява постигането на решения в ЕС. Всеки политик носи отговорност за опазването на тайната на разговора, добави говорителят.

Френската преса днес излезе с водещи критични заглавия за историята с Гулар, в които най-често упреците са за проява на арогантност от френския президент. Френските медии определят случая като огромен провал за страната, шамар и студен душ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във