Банкеръ Daily

Свят

Разногласията на преговорите за коалиция в Германия намаляват

Лидерът на ГСДП Олаф Шолц.

Социал-демократическата партия на Германия (СДПГ), "Съюз-90"/"зелени" и Свободната демократическа партия (СвДП) са изразили своето удовлетворение от хода на преговорите за бъдещето на управляващата коалиция в Германия.

"Разногласията станаха по-малко, но още има въпроси, които трябва да се решат", е заявил на пресконференция след двата дни на преговори между трите партии генералният секретар на "Съюз-90"/"зелени" Михаел Келнер. Следващата среща ще бъде в петък.

Генералният секретар на СДПГ Ларс Клингбайл е признал, че предстои още "да се преодолеят едно или друго препятствие" по пътя към създаване на правителство. Той е изразил увереност в скорошното сформиране на новото правителство на Германия. "Именно доверието е най-важният елемент, който ни дава увереност, че ще успеем. Затова ние се договорихме да не съобщаваме темите, по които се водят дискусии. Когато има резултати, ние ще ги представим", е обяснил Клинбайл.

"Нашата цел е до петък да се създаде база, която да послужи за основа за това, което ние да можем да препоръчаме на нашите партийни органи, които да започнат коалиционни преговори", е казал генералният секретар на СвДП Фолкер Висинг.

Преговорите се провеждат с цел да се проучи готовността на партиите за компромиси в случай на участие в новото правителство. След тях ще започнат и коалиционните преговори, когато пункт по пункт ще се разбират за програмите, които ще залегнат в основата на бъдещия коалиционен договор. Основните разногласия, като от едната страна са СДПГ и "зелените" и, от друга – СвДП, са по въпросите за финансово-данъчната и миграционната, а също  така и социалната политика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във