Банкеръ Daily

Свят

Разногласията между Великобритания и ЕС за Брексит остават много големи

Лио Варадкар

Разногласията между Великобритания и ЕС относно Брексит остават много големи, заяви днес в интервю по ирландско радио премиерът на Република Ирландия Лио Варадкар, цитиран от Ройтерс.

След като британският премиер Борис Джонсън се закани да изведе Обединеното кралство от ЕС на 31 октомври даже без сделка, през последните дни Съюзът се е съсредоточил върху въпроса дали основното разногласие - за предпазния механизъм за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, може да бъде преодоляно. Постигнатото от предишния премиер Тереза Мей споразумение предвиждаше отворена граница, но това споразумение три пъти беше отхвърлено от Камарата на общините.

"Винаги сме искали да проучим алтернативни решения. Мисля обаче, че е справедливо да се каже, че това, което виждаме засега, е далеч от необходимото. Пропастта между позициите на Брюксел и Лондон е много дълбока", каза Варадкар.

Джонсън ще се срещне с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в понеделник на работен обяд в Люксембург, съобщи днес Брюксел.

Говорител на Комисията отбеляза, че това ще бъде първата среща между двамата събеседници. Говорителят отказа да уточни по чия покана ще се състои срещата. По неговите думи работният обяд е бил договорен "по взаимно съгласие".

Не се предвиждат изявления или пресконференция. Мястото на срещата ще бъде "неутрално, където може да се поднесе обяд", поясни говорителят. Той уточни, че срещата ще бъде в Люксембург, защото се налага веднага след това Юнкер да пътува за Страсбург. Там той ще участва в дебат в Европейския парламент, посветен на британското намерение за напускане на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във