Банкеръ Daily

Свят

Разногласията между Германия и Франция за новия шеф на Еврокомисията са все по-дълбоки

Разногласията между Германия и Франция по въпроса кой да бъде следващият ръководител на Европейската комисия се задълбочиха, след като германската канцлерка Ангела Меркел защити своята подкрепа за Манфред Вебер въпреки съмненията на френския президент Еманюел Макрон, пише британският в. "Гардиън".

Меркел и Макрон са разделени във връзка с кандидатурата на германеца Вебер, предложен за председател на ЕК от Европейската народна партия (ЕНП) - политическата група, към която принадлежи канцлерката.

След работна вечеря на лидерите от Европейския съюз в Брюксел за обсъждане на това кой ще замести Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск като председатели съответно на ЕК и Европейския съвет Меркел каза, че е разговаряла с Макрон в кулоарите на срещата.

"Не е тайна, че той не подкрепя принципа за водещия кандидат, но всички ние трябва да приемем обстоятелствата така, както ни се представят", заяви канцлерката. "ЕНП е най-силната в парламента. Тя няма мнозинство в парламента и следователно е необходимо всички ние да помислим усилено", каза тя.

През 2014 г. Юнкер беше определен за председател на ЕК въз основа на т.нар. система на водещия кандидат. Според нея "водещият кандидат" на политическата група, спечелила най-голям дял от гласовете на изборите за Европейски парламент, е в облагодетелствана позиция за поста на ръководител на ЕК, отбелязва "Гардиън".

"Този път ситуацията изглежда различна", призна Меркел. "Тя изглежда по-сложна и ние трябва да се изправим пред фактите, да се заемем с тях и отново да намерим добро решение", заяви канцлерката.

ЕНП остава най-голямата група в ЕП, но загуби депутатски места, което накара Вебер да признае, че "центърът се свива".

Меркел обаче настоя, че по-високата избирателна активност на сегашните европейски избори е "двигателят", оправдаващ системата на водещия кандидат и определянето на Вебер за председател на ЕК.

Макрон, чиято партия "Република, напред" спечели 22 места на изборите за ЕП миналата седмица и се присъединява към една разраснала се и придобила повече увереност либерална група в законодателното събрание на ЕС, отправи не особено прикрита критика срещу Вебер, който никога не е заемал правителствен пост.

Макрон настоя, че личностите, които ще заменят Юнкер и Туск, трябва да имат "опит и да вдъхват доверие, за да могат да изпълняват тези мисии", посочва "Гардиън".

Съгласно системата на водещия кандидат Вебер би станал председател на ЕК, но други държави от ЕС имат резерви към германския евродепутат консерватор, пише британският в. "Индипендънт".

Макрон, наред с либералната група в ЕП, е против тази система, която не е официално записана в договорите на ЕС и е била използвана само веднъж - през 2014 г.

Сред другите потенциални кандидати са бившият холандски външен министър Франс Тимерманс, който е кандидат на социалистите за председател на ЕК, бившата датска министърка на финансите Маргрете Вестагер, която е кандидат на либералите, и главният преговарящ на ЕС за Брекiит Мишел Барние. Макрон намекна, че и тримата имат необходимите "умения" за председател на ЕК, изтъква "Индипендънт".

Резултатите от европейските избори бяха унизителен удар за Макрон във Франция, след като неговата партия се нареди на второ място след крайнодесните националисти на Марин Льо Пен. Но в Европарламента "Република, напред" може да бъде определящ фактор, защото без нея няма да има работещо мнозинство, коментира американският в. "Ню Йорк таймс".

Това дава на Макрон, който е най-големият поддръжник сред лидерите от ЕС на задълбочаването на интеграцията между държавите членки, възможност да осъществи промяна и да противодейства на десните популисти и националисти.

Партията на Макрон, заедно с група от либерални партии, може да създаде устойчиво мнозинство от проевропейски партии. Тези партии и особено Зелените, които се представиха много силно сред младите избиратели, разтревожени за климатичните промени, ясно показват, че възнамеряват да използват новата си позиция, за да предизвикат промяна както по въпроса кой управлява ЕС, така и във връзка с политиките на общността.

Пазарлъците за поста председател на ЕК, а също за други важни длъжности като председател на Европейския съвет и ръководител на външната политика, вероятно ще продължат много седмици, ако не и месеци. Макар че държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще определят кой да замени Юнкер, изборът трябва да бъде одобрен от ЕП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във