Банкеръ Daily

Свят

Разнобой в Европарламента за отпадането на патентите за ваксините

Мненията в Европейския парламент по предложението за отпадане на патентите за ваксините против ковид са разнопосочни, съобщиха днес на пресконференция представителите на различните политически групи.

Според групата на Европейската народна партия (ЕНП) спорът е "идеологически". ЕНП се обявява против предложението, за да не могат Русия и Китай да получат знанието как да произвеждат качествени ваксини и да ги продават скъпо на Индия, заяви говорител на парламентарната група.

Социалистите и демократите настояха патентите да бъдат премахнати в знак на съпричастност с хората по света. ЕНП и "Обнови Европа" не позволиха ЕП да гласува по този въпрос до края на седмицата, уточниха социалистите.

От "Обнови Европа" посочиха, че отпадането на патентите е само стъпка в общата ваксинационна стратегия и предложиха по-скоро част от производството на препаратите да бъде прехвърлено в чужбина. Зелените подкрепиха решително премахването на патентите.

Според Европейските консерватори и реформатори отпадането на патентите не е въпрос, който да бъде решен сега. По техните думи е възможно Европейската комисия да предложи временно и частично премахване на патентите като последна мярка и ако има широка подкрепа от страните в ЕС.

Левите отбелязаха, че засега едва 43 на сто от мощностите за производство на ваксини се използват, и определиха съпротивата срещу премахването на патентите като трагедия. Според тях е "лудост" това, че се защитават повече интересите на производителите на лекарства. Без патентите ще се спаси живот и ще се увеличи производството на ваксини. Бездействието убива хора - да спасим живот, а не производителите на ваксини, призоваха от тази парламентарна група. ЕП ще обсъди въпроса в сряда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във