Банкеръ Daily

Свят

Размус Лердорф „отваря“ кода на новия език за програмиране РНР

На днешния ден 1995 г. канадско-датският програмист Размус Лердорф е публикува първата публична версия на скриптовия език РНР, който служи за създаване на динамични уебстраници.

Размус Лердорф (на датски: Rasmus Lerdorf), роден на 22 ноември 1968 г. в Кекертарсуак (Грендландия), е датски програмист, работещ в Канада.

Той е създателят на програмния език РНР и авторът на първите две версии на езика. Участва в разработването на следващите версии заедно с група програмисти, сред които Анди Гутманс и Зиив Сураски, които впоследствие основават компанията Zend Technologies.

Zend Technologies Ltd. е софтуерна компания с централен офис в Купъртино, Калифорния, и технологичен център в Рамат Ган, Телавивски окръг,  и офиси във Франция, Италия и Германия. Дейността на компанията e насочена към разработване на продукти, свързани с разработване, внедряване и управление на РНР-базирани уеб приложения, включително Zend Studio.

Zend Technologies е основан от Анди Гутманс и Зеев Сураски, които заедно с други възпитаници на Technion (израелски технологичен институт в Хайфа), разширяват PHP след написването на езика от Размус Лердорф през 1994/1995 година.

PHP е скриптов език върху сървърната (обслужваща) страна. Той е език с отворен код, който е проектиран за уеб програмиране и е широко използван за създаване на сървърни приложения и динамично уеб-съдържание. PHP е рекурсивен акроним от PHP: Hypertext Preprocessor (като в самото начало има значение, дадено от създателите му, на Personal Home Page). Пример за PHP приложение е МедияУики – софтуерът, използван от Уикипедия.

Началото на PHP е поставено от Размус Лердорф през 1994 г., въпреки че самият Лердорф смята 1995-а за рождената година на PHP, защото тогава „отваря“ кода на новия език за програмиране. В началото Размус създава Perl скриптове за следене на посещенията на резюмето на личната му страница, които впоследствие пренаписва и така се създава първата версия на PHP (тогава означаващо Personal Home Page).

През 1993 г. се дипломира в Университета в Уотърлоу (Канада) като бакалавър по приложни науки в областта на инженерното конструиране на системи. От септември 2002 г. работи за световноизвестната търсачка Ydhoo! по изграждането на архитектурата на портала.

 

Предимства на езика


  • PHP работи на множество операционни системи (Unix, Linux, Windows, BSD, Mac OS X) и множество уеб сървъри - Apache, lighttpd, IIS.

  • PHP е лесен за разработване.

  • PHP е безплатен и се разпространява под лиценза на BSD.

  • PHP може да бъде лесно модифициран и адаптиран към нуждите на прилагащата го организация.

  • PHP е създаден и пригоден за разработката на уеб приложения.

  • PHP не изисква особени умения от разработчици, работили на структурни езици – езикът е с прост и интуитивен синтаксис за такива разработчици.

  • PHP е широко разпространен поради простотата си. Има много програмисти, което води до по-евтино платен персонал във фирмите, по-ниска цена на приложенията за клиентите и още по-голяма използваемост. Поддръжката за PHP разработчици е гарантирана от множеството форуми и приложения на общността.

  • PHP поддържа следните системи за управление на бази от данни: IBM DB2 – formix – Ingres, Microsoft SQL Server (MS SQL), mSQL, MySQL, Oracle, PostgreSQL, Sybase.

Facebook logo
Бъдете с нас и във