Банкеръ Daily

Свят

Разходите на Женева за срещата Русия-САЩ още не са изчислени

Властите в Женева в момента приключват изчисляването на разходите на кантоналната хазна за провеждането на руско-американската среща на върха, която се състоя в Женева на 16 юни. Това е съобщил в събота за ТАСС официалният представител на кантоналното правителство Еманюел Кюено.

"Окончателните сметки на кантоналните разходи за срещата на върха Русия - САЩ са в процес на консолидация и в най-близко време ще бъдат предадени на властите на Швейцарската конфедерация, с която кантон Женева тясно си сътрудни по този въпрос".

Както съобщиха в началото на тази седмица вестник The Courier и телевизионният канал Leman Bleu, правителството на Женева в отговор на питане на депутата от местния парламент Силвен Тево по предварителни изчисления оценява разходите по гарантиране на сигурността по време на руско-американската среща на върха на 5.17 млн. франка (1 франк е равен на 1.07 долора по текущия курс). Тази сума включва само разходите на местния бюджет, които се отнасят до логистиката и работата на полицията. Разходите на федералните власти, свързани с привличането на армията и силите на гражданската отбрана, не са включени в нея.

На 222 658 франка се оценяват разходите на Женева за протоколните мероприятия, на 518 000 - щетите на компаниите. Част от изразходваните средства ще бъдат възстановени от федералните власти. По данни на средствата за масова информация, примерно на 3 млн. франка се оценява сумата, отпусната от швейцарското министерство на външните работи за мероприятията по обезпечаване работата на пресата по време на срещата на високо равнище.

За Женева, която е една от столиците на световната дипломация, руско-американската среща на върха стана събитие, което потвърди нейното важно значение в качеството ѝ на място за преговори. Тя също така  позитивно се отрази и на местния сектор на туризма, който пострада от пандемията от коронавирус, отбелязват местните власти и бизнес кръгове. Директорът на Търговско-промишлената палата на Женева Венсан Субилия оценява възможния финансов ефект за местния хотелиерски и ресторантьорски сектор на 4-5 млн. франка. В интервю за телевизионната компания Leman Bleu той обръща внимание на ползите за Женева от инвестициите в провеждане на такива срещи на върха. В частност, нараснала е и заетостта в хотелите. Освен това, градът отново е демонстрирал своята международна роля.

На свой ред министърът от кантоналното правителство Натали Фонтане в интервю за Leman Bleu е заявила, че отразяващите срещата на върха  журналисти "са станали най-добрите посланици на Женева". "Да, бяха направени разходи във връзка с провеждането на срещата, но Женева затвърждава с това своята роля на посредник", резюмира тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във