Банкеръ Daily

Свят

Разделят Англия на три нива на противоепидемични ограничения

Лондон ще бъде поставен във втората най-висока категория на риск, след като карантината в Англия приключи на 2 декември, обяви днес британският министър на здравеопазването Мат Ханкок, цитиран от Ройтерс.

За пореден път Англия, с население от 56 милиона души, е разделена на райони от 1 до 3, като на първо ниво мерките са най-разхлабени. 

Решението беше очаквано с нетърпение от бизнеса в цяла Англия, тъй като ще се отрази на възможността му да работи в предколедния период. Ресторантьорската индустрия е сред големите сектори, които ще бъдат засегнати най-силно, отбелязва Ройтерс.

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че националните ограничителни мерки в Англия ще приключат след едномесечната карантина, за да бъдат заменени от система от регионални ограничения, в опит да бъде спряно разпространението на коронавируса в най-тежко засегнатите райони.

Ниво "2", в което е Лондон, означава "висока тревога". Членове на различни домакинства нямат право да се събират на закрито, а на открито могат максимум шест души. Пъбовете и ресторантите остават отворени, но алкохол ще се предлага само с основно ястие, а присъствието на спортни събития е силно ограничено.

Големи части от Англия, включително северният град Манчестър, бяха поставени в най-високото ниво "3", което е за райони с много високо или стремително повишаващо се равнище на разпространение на заразата.

При ниво "3" хотелите трябва да останат затворени.

В изявление пред британския парламента здравният министър посочи, че в северните градове Манчестър, Бирмингам и Лестър ограниченията ще са най-тежки. Той изтъкна, че броят на приеманите в болница заразени е спаднал със 7 процента, а общият брой на случаите на зараза - с 19 на сто, в сравнение с миналата седмица.

Новите мерки ще бъдат преразгледани след две седмици.

Днес премиерът Джонсън беше в кабинета си на "Даунинг стрийт" 10 - 11 дни след като се самоизолира заради среща със законодател, заразен с новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във