Банкеръ Weekly

Пламъците в САЩ през погледа на медиите

Разделението за Тръмп се пренася и в безредиците по улиците

Снимката на Тръмп с Библията не обедини американците
S 250 bd6d9838 6583 4ad0 992b e3d401520d0b

Повече от седмица Съединените щати са обхванати от безредици и насилие след смъртта на чернокожия Джордж Флойд при полицейски арест в град Минеаполис. Причините за кризата и последиците от нея, както и поведението на президента Доналд Тръмп, са централна тема на американските и световните медии.

Най-острите атаки срещу американския държавен глава очаквано дойдоха у дома – от смятаните за опора на политическия естаблишмънт "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост". През последните години те заеха позицията на главни критици на стопанина на Белия дом.

"Ню Йорк таймс"

публикува коментарен материал под заглавие "Последното изкушение на Тръмп". Той взема повод от появата на президента пред епископална църква с библия в ръка, "в търсене на божествен мандат, който няма да дойде", както пише авторката.

Снимката пред църквата "Сейнт Джон" е била идея на старшия съветник на президента Иванка Тръмп, съобщи вестникът, позовавайки се на висши служители на Белия дом. Именно дъщерята е направила предложението, за да може Тръмп да демонстрира "сила".

След речта му на 2 юни протестиращите пред президентския дворец бяха разпръснати, за да може държавният глава да премине през площад "Лафайет" до църква, повредена от пожар предната вечер. В речта си първият човек в държавата обяви, че Законът за безредиците от 1807-а ще бъде използван за мобилизиране на националната гвардия, за да се справи с насилието.

Заглавие на аналитичен материал във

"Вашингтон пост"

гласи: "Това, че Тръмп използва библията, беше скверно. Той трябва да се опита да прочете какво пише в нея". Само часове, след като положи клетва като президент на САЩ през 2017-а, Белият дом публикува негово изявление, в което обеща да промени "опасните настроения срещу полицията в Америка", припомни вестникът. Обещание, което бе в унисон с останалите му позиции в защита на реда и закона. Много полицаи и органи на реда тогава го приветстваха, включително председателят на полицейския профсъюз в Минеаполис.

Сега администрацията на Тръмп показа, че няма да е прекалено загрижена, ако полицията стигне до някаква граница или я премине. Тръмп поиска от губернаторите да се "наложат" на протестиращите и участниците в размириците. И изказването му съвпадаше с "грубите" тактики, на които той се възхищава, пише изданието. На практика неговите лозунги показват неуважение към закона и подтикват към неспазване на реда, отбеляза "Вашингтон пост".

Други медии обаче застават в подкрепа на Тръмп.

Президентът трябва да употреби един от най-силните си инструменти, и то по най-бързия начин. Необходимо е той да се обърне към сънародниците си от Овалния кабинет по повод палежите и грабежите, които разкъсват републиката, написа цветнокожият коментатор Дерой Мърдок във

"Фокс нюз"

– медия, смятана за симпатизираща на държавния глава.

Приветствайки обръщението на Тръмп от 1 юни от градината пред Белия дом, Мърдок го призова да се обърне към сънародниците си с по-голяма дълбочина и за повече от седем минути от "пилотската седалка в президентството" – мястото на главнокомандващия зад президентското бюро в Овалният кабинет.

Президентът трябва да поиска от големите телевизионни мрежи и най-важните новинарски канали време за обръщението си. Ако тези големи медийни компании, много от които го обвиняваха, че е мълчал по време на кризата, излъчат думите му, той ще може да обедини целия американски народ, който се нуждае от неговото водачество. И обратното, ако либералните медии не дадат думата на президента в стремежа му да обедини страната, те ще заслужат презрение за това, че цензурират американския лидер точно когато водачеството му е най-нужно, смята Мърдок.

Той обръща внимание и че много медии се фокусират върху заканата на Тръмп да употреби военна сила в съответствие със Закона за безредиците от 1807-а, при все че вече 11 американски президенти са се възползвали от това правомощие, включително Грант, Франклин Рузвелт и Кенеди.

Левият лондонски

"Гардиън"

излиза със статия, че борбата с расизма, убил Джордж Флойд, изисква нещо повече от хаштагове. Авторът пише, че на всеки няколко години това да си чернокож се превръща в страховит спектакъл. Но чернокожите протестират на улиците, рискувайки живота и прехраната си, а белите са предимно онлайн, където е коренно различно. Солидарността на белите в Америка неизменно се приема с голяма доза скептицизъм, продължава авторът. А за белите извън Америка солидарността е още по-проста, защото не трябва да се съобразяват със собствената си роля в ставащото. Не трябва да се борят с вината, че чернокожи са оковавани и пръскани с лютив спрей. Но солидарност в отсъствието на близост е страхотно попадение.

Тръмп е достигнал фазата на "лудия император" и това изглежда ужасяващо, обобщава в заглавие друг автор на "Гардиън". Той пише, че изглежда нещо отвътре кара Тръмп да създаде свое собствено клане в стила на пекинския площад "Тянанмън", което да конкурира китайското.

Друг британски всекидневник – центристкият

"Дейли телеграф" 

– коментира, че колкото по-дълго продължават бунтовете в САЩ, толкова повече гневът на Доналд Тръмп ще съблазнява Америка. Когато се кандидатираше за президент през 2016-а, той редовно беше сравняван с Ричард Никсън – и двамата обещаваха да възстановят "реда и законността". Никсън спечели изборите през 1968-а в сходен контекст – протести и бунтове в големите градове, и твърдеше, че говори от името на "мълчаливо мнозинство", което не е представено от демократите в медиите. Така че се появява въпросът, ако Тръмп следва стратегията на Никсън, ще спечелили ли през ноември?

Вероятно, смята авторът, но има и разлики, тъй като Никсън се кандидатираше като външен човек, докато Тръмп е действащият президент и ще му бъде вменяваха вина за състоянието на страната. Освен това Тръмп може да смята себе си за кандидат на реда и законността, но много гласоподаватели го смятат за първичен източник на безпорядък. Същевременно има и усещане, че колкото повече продължават бунтовете, толкова повече посланието на Тръмп ще намира отклик. Дори избиратели, симпатизиращи на каузата на протестиращите, може да се отдръпнат, виждайки опустошени домове и бизнеси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във