Банкеръ Daily

Свят

Раул Кастро е обсъдил с кубинските власти протестите

Бившият първи секретар на ЦК на Кубинската комунистическа партия Раул Кастро е участвал в обсъждането на обстановката в страната след масовите протести и безредици, пише партийният печатен орган, вестник "Гранма", цитиран от ТАСС.

Изданието съобщава, че се е състояло заседание на Политбюро на ЦК на ККП под председателството на първия секретар на ЦК и президент Мигел Диас-Канел, на което е присъствал и Раул Кастро. В информацията на вестника се казва, че са били анализирани "провокациите, организирани от контрареволюционни елементи, организирани и финансирани от САЩ с цел дестабилизация". Според "Гранма" на заседанието е била отбелязана "образцовата реакция на народа", откликнал на призива на Диас-Канел за защита на революцията на улиците, което позволило "спиране на подривните действия".

Раул Кастро се оттегли от ръководството на партията през април.

В неделя в Куба се състояха безпрецедентни протести с искания за демокрация, срещу авторитарния режим и за подобряване на икономическото положение. Много демонстрантите се събраха в градчето Сан Антонио де лос Баньос, югозападно от Хавана, става ясно от видеа, качени в социалните мрежи. Митинги имаше и в Хавана, Олгин, Матансас, Камагуей и Сантяго де Куба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във