Банкеръ Daily

Свят

Ратифицирано е участието на DESFA в компанията за терминала при Александруполис

Ратифицирано бе участието на гръцкия национален газов оператор DESFA SA в акционерната структура на компанията Gastrade SA, която отговаря за изграждането на терминала за втечнен природен газ (LNG) при Александруполис, съобщиха от гръцкия газов оператор.
С това DESFA става акционер с 20% дял в проекта за плаващо съоръжение за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU) при гръцкия град Александруполис.

Споразумението е подписано от главния изпълнителен директор на DESFA Мария Рита Гали и от Елмина Копелузу - основател, акционер и председател на борда на Gastrade. Ратификацията се изпълнява след одобрението от Европейската комисия /въз основа на Регламента за сливанията на ЕС/ за придобиване на съвместен контрол върху Gastrade от DESFA, Елмина Копелузу, DEPA Commerce AE, GasLog Cyprus Investments Ltd. и българския газов оператор "Булгартрансгаз" ЕАД.

Изпълнението на проекта за терминал за втечнен природен газ край гръцкия град Александруполис е от особено значение за проекта IGB, тъй като ще създаде повече възможности за пренос на газ през интерконектора Гърция-България. Двата енергийни проекта се развиват в пълна синергия.

Българското правителство официално декларира, че „Булгаргаз“ ЕАД ще резервира допълнителен капацитет за пренос в интерконектор Гърция - България в размер до 500 млн. куб. м. на година за период от 3 до 5 години. От своя страна, „Булгаргаз“  се ангажира да договори доставки на втечнен природен газ за потребителите в България при конкурентни ценови условия през интерконектора IGB. Българската "Булгартрансгаз" е подписала договор за придобиване на 20% от капитала на компанията, която разработва гръцкия проект.

LNG терминалът ще е в непосредствена близост до една от входните точка на интерконектора между България и Гърция в района на град Комотини. Това осигурява технологично предимство при преноса на доставения на терминала природен газ до клиентите в България през IGB.

Финализирането на проекта ще допринесе за използването на пълния капацитет на IGB и ще осигури допълнителни количества природен газ за пазарите в Югоизточна Европа чрез предлагането на нови източници и маршрути за доставка. С двата проекта се постига диверсификация за България и региона на Балканите, като се насърчава конкуренцията и се повишава сигурността на доставките. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във