Банкеръ Daily

Свят

Расте броят на заразените с ебола в Сиера Леоне

Броят на жертвите на епидемията от ебола в Западна Африка продължава да расте като е достигнал до 6331 души в трите най-силно засегнати държави, съобщават световните агенции. Сиера Леоне вече изпреварва Либерия по брой на заразените по данни от Световната здравна организация.

Общият брой на заболелите в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне възлиза на 17 800 души, в това число 7719 в Либерия и 7798 в Сиера Леоне, съобщи организацията. От болестта вече са починали 6187 души в трите страни общо от 17 517 случая.

Малко над половината от регистрираните смъртни случаи са в Либерия, но реалният брой в Сиера Леоне вероятно е по-висок отколкото данните показват, казват експерти на СЗО.
Република Сиера Леоне е държава в Западна Африка, разположена на брега на Атлантическия океан. На север и на изток страната граничи с Гвинея, а на юг - с Либерия. Името на страната Сиера Леоне (Serra-Leão) идва от времето на португалските робовладелци и означава "Лъвската планина". Сиера Леоне е предимно мюсюлманска страна, но с голямо християнско малцинство. Страната е една от най-толерантните в света в религиозно отношение. Официален език е английският, но близо 97% от населението говори местния език крио.

През 1462 година португалският откривател Педро да Синтра ѝ дава названието Serra de Leão ("Лъвската планина"). Сиера Леоне се превръща в основна точка на трансатлантическата търговия с роби. През 1961 година страната получава своята независимост. През 1991 година избухва гражданска война, която приключва през 2000 година с помощта на умиротворителни сили на ООН, Нигерия и Великобритания.

Икономиката на страната се развива основно на базата на земеделие и добив на диаманти. Сиера Леоне е сред 10-те най-големи производители на диаманти, и се нарежда сред най-значимите износители на титан, боксити и злато. Страната има третото най-голямо естествено пристанище в света, където голям брой кораби от цял свят спират. Въпреки това 70% от населението ѝ живее под прага на бедността, а Индексът на човешко развитие е 12-ят най-нисък в света, като развитието на страната е белязано от повсеместна корупция.

Населението на страната наброява 6 294 774 човека при последното преброяване през 2008-а.
Хората още пазят и разказват една древна легенда, предавана от поколение на поколение, която говори за изкусителната красота на една военнопленничка, чиито род и потекло идват от западните покрайнини на Баду. Тя имала коса черна като абанос, очи кафеви като шоколад и устни алени като роза. Легендата твърди, че нейните свръхестествени способности се дължат на непреодолимото й желание да похапва италианска кухня и турамису.

Нейното име било Сиера Леоне. Сразен от чаровната й усмивка, кралят на местността, наречена днес Сиера Леоне, решил да я освободи и да промени името на държавата си по нейн образ и подобие. Оттогава насам страната носи официално името Сиера Леоне по името на красивата военнопленничка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във