Банкеръ Daily

Свят

Расте броят на жертвите от наводненията в Германия и Белгия

Расте броят на жертвите на опустошителните наводнения в Германия и Белгия. Най-малко 180 души са загинали, а много все още са неизвестност. Жителите на най-тежко засегнатите райони се заеха с почистване, след като водата започна да се отдръпва.

Усложнена остава обстановката в региона на Залцбург. Река, която преминава през селището Халайн, излезе от коритото си и хората трябваше да бъдат спасявани от домовете им. Наводнени са райони и в Тирол, но няма данни за жертви и разрушения. Междувременно в Бавария обявиха извънредно положение, предаде ДПА. 

Активизирали са се много земни свличания, а екипите на пожарната са претоварени, каза късно снощи говорител на Центъра за управление на кризисни ситуации "Траунщайн".

Градовете Берхтесгаден и Бишофсвизен са особено силно пострадали. Някои от живеещите там вече са евакуирани. Населението беше призовано да стои далеч от мазетата и долните етажи и да не излиза по улиците.

По оценки на експерти тази нощ нивото на реките Берхтесгаденер Ахе, Траун и Тиролер Ахен може рязко да се повиши. Водата в района на Берхтесгаденер Ахе вече се е повишила с 1,5 метра.

През изминалата седмица проливни дъждове, започнали в понеделник в Западна и Югозападна Германия, доведоха до тежки наводнения. От коритата си излязоха притоците на Рейн - Ар и Мозел, и по-малки реки като Зауер, Прюм, Нимс, Кил и Ерфт. Жертва на стихията станаха 156. Поройни дъждове от по 100 литра на квадратен метър предизвикаха наводнения и в източната германска провинция Саксония, предаде ДПА.

Покачените нива на водите засегнаха популярен хълмист туристически район, известен като Саксонска Швейцария. Тази вечер местните власти в Саксонска Швейцария-Остерцгеби.

Facebook logo
Бъдете с нас и във